Ruby چیست و چه کاربردی دارد؟

رویال کد > Ruby چیست و چه کاربردی دارد؟
روبی چیست؟

رضا ذوالعلی

آبان 30, 1401

هنگامی که به دنیای برنامه‌نویسی وارد شوید، به بزرگی و پیچیدگی آن پی می‌برید. در این حوزه تعداد زیادی زبان برنامه‌نویسی وجود دارد که هرکدام برای احقاق هدفی خاص ایجاد شده‌اند. در این مقالهٔ رویال کد قصد داریم یکی دیگر از زبان‌های برنامه‌نویسی به نام روبی (Ruby) را برای شما معرفی کنیم و ویژگی‌ها، کاربردهای این زبان را به طور کامل بررسی کنیم.

روبی (Ruby) چیست؟

در گام نخست باید بدانیم که روبی (Ruby) چیست؟. زبان برنامه‌نویسی روبی در ۲۴ فوریه ۱۹۹۳ توسط یوکیهیرو ماتسوموتو در ژاپن اختراع شد. این زبان شی‌ءگرا، متن‌باز و بسیار انعطاف‌پذیر است. زبان Ruby علاوه بر ویژگی‌های بیان شده، دارای پارادایم‌های متفاوت برنامه‌نویسی نیز است. سایر ویژگی‌های این زبان عبارت‌اند از:

  • قابلیت پشتیبانی از iterators و closures
  • پشتیبانی محلی از regular expressions
  • داینامیک بودن
  • قابلیت پیاده‌سازی در تمام سیستم‌عامل‌ها
  • دارای کتابخانه قدرتمند

شاید ویژگی‌های بیان شده از لحاظ معنا و مفهوم برای شما به‌عنوان شخصی که تازه قصد ورود به محیط برنامه‌نویسی را دارد، کمی گنگ و نامفهوم باشد به همین جهت این ویژگی‌ها را برای شما به طور مشخص‌تری شرح می‌دهیم.

متن‌باز:

این ویژگی قابلیت ایجاد و ویرایش دستورات را برای برنامه‌نویس فراهم می‌کند.

انعطاف‌پذیر:

انعطاف‌پذیری یکی از دلایل محبوبیت زبان روبی است که باعث ازبین‌بردن سختی در یادگیری و کدزنی می‌شود. این زبان نیازی به حفظ کدهای سخت ندارد و به زبان گفتار انسان نزدیک است.

شیءگرا:

وقتی می‌گوییم این زبان برنامه‌نویسی شیءگرا است به این معنی است که ساختار یا بلوک اصلی اجزای آن، شیءها هستند.

پارادایم:

یکی از شیوه‌های برنامه‌نویسی است که اشکال مختلفی دارد. پارادایم نوعی تابع یا کد است که برنامه‌نویس توسط آن برنامه‌نویسی می‌کند.

روبی چه کاربردی دارد؟

روبی (Ruby) چه کاربردی دارد؟

در این قسمت از مقاله قصد داریم شما را با کاربردهای زبان برنامه‌نویسی روبی (RUBY) آشنا کنیم. یکی از مهم‌ترین کاربردهای زبان برنامه‌نویسی روبی، استفاده از آن برای طراحی سایت و توسعهٔ نرم‌افزارهای تحت وب است که علت آن وجود  فریم‌ورک Ruby on Rails است که در ادامه به توضیح فریم‌ورک‌های این زبان می‌پردازیم. همچنین این زبان به دلیل داشتن ویژگی‌های خوب همانند زبان‌های برنامه‌نویسی Python و Perl یک زبان چند‌منظوره به‌حساب می‌آید و می‌تواند برای کاربردهای مختلفی استفاده شود. در اینجا برخی از این موارد ذکر شده است:

  1. استفاده برای برنامه‌نویسی سمت سرور
  2. قابلیت استفاده برای سرویس‌های تست خودکار
  3. طراحی بازی
  4. محاسبات صنعتی و پزشکی

برخی از معروف‌ترین نمونه کارهای طراحی‌شده با زبان برنامه‌نویسی RUBY   عبارت‌اند از:

  • فریم‌ورک Metasploit

این فریم‌ورک از قوی‌ترین فریم‌ورک‌های طراحی شده توسط این زبان است.

  •  SASS

یکی از قوی‌ترین و حرفه‌ای‌ترین extentionهای CSS ،SASS  است.

  •  Sinatra

سیناترا در واقع یک DSL برای تولید وب اپلیکیشن است.

  •  Chef

یک ابزار مدیریت تنظیمات که توسط زبان روبی نوشته شده است.

مزایا و معایب زبان برنامه‌نویسی  Ruby

زبان برنامه‌نویسی روبی نیز مانند سایر زبان‌های برنامه‌نویسی دارای مزایا و معایبی است که قصد داریم در این قسمت از مقاله به بررسی آن‌ها بپردازیم.

مزایا عبارت‌اند از:

  • کدنویسی سریع با استفاده از  Ruby on Rails
  • شیءگرا بودن
  • برخورداری از فریم‌ورک محبوبی تحت عنوان  Ruby on Rails

معایب آن عبارت‌اند از:

  • پشتیبانی هاست‌های کمتر از این زبان نسبت به زبان‌های دیگر
  • کمتر بودن برنامه‌نویسان روبی
  • کند بودن
  • نیازمند صرف هزینه زیاد برای میزبانی سایت با بازدیدکننده زیاد

فریم‌ورک‌های روبی (Ruby)

فریم‌ورک (Framework) یا چارچوب نرم‌افزاری، ابزاری برای توسعه برنامه‌های کاربردی است. فریم‌ورک، زیربنایی را فراهم می‌کند که برنامه‌نویسان توسط آن، می‌توانند نرم‌افزاری طراحی کنند و آن را توسعه دهند. در این قسمت از مقاله، توضیح مختصر و کوتاهی از هرکدام از فریم‌ورک‌های محبوب زبان روبی ارائه شده است.

  • فریم‌ورک Ruby on Rails

Ruby on Rails یا RoR یک ابزار برنامه‌نویسی بک‌اند برای طراحی سایت است که در سال ۲۰۰۴ توسط دیوید هینمیر هانسن ارائه شد. این فریم‌ورک رایگان و اپن‌سورس است. شما می‌توانید با استفاده از زبان برنامه‌نویسی روبی کار ساخت بخش سمت سرور سایت‌ها و برنامه‌های وب را توسط این فریم‌ورک به بهترین نحو پیاده‌سازی کنید.

  • فریم‌ورک Sinatra

سیناترا فریم دیگری از زبان برنامه‌نویسی روبی است که از RoR سبک‌تر است. از این فریم‌ورک برای مدیریت مسیرها مورداستفاده می‌شود. این فریم‌ورک بر اساس معماری mvc  طراحی شده است.

  • فریم‌ورک Hanami

این فریم‌ورک از کتابخانه‌های کوچک زبان برنامه‌نویسی روبی ساخته شده است. وب اپلیکیشن‌هایی که توسط این فریم‌ورک ایجاد می‌شوند از حافظه کم‌تری نسبت به وب اپلیکیشن‌های ساخته شده با دیگر فریم‌ورک‌های Ruby استفاده می‌کنند.

مقایسه زبان‌های برنامه‌نویسی

مقایسه ۲ زبان معروف برنامه‌نویسی Python و PHP با زبان برنامه‌نویسی RUBY

یکی از روش‌های شناخت کامل یک زبان برنامه‌نویسی، مقایسه آن زبان با زبان‌های برنامه‌نویسی دیگر است. در این روش هنگامی که شما ویژگی‌های این زبان‌ها را در کنار هم می‌بینید، بهتر می‌توانید تصمیم‌گیری کنید. در این بخش از مقاله، زبان برنامه‌نویسی روبی را با دو زبان برنامه‌نویسی PHP و Python مقایسه کرده‌ایم.

PythonPHPRUBY
میزان منابع اطلاعاتیزیادمتوسطمحدود
میزان سادگی برای یادگیریزیادمتوسطمتوسط
تعداد خط‌های برنامه‌نویسی (کدها)کمزیادکم
سرعت بارگذاریبالابالاکند
فریم‌ورک معروفDjangoLaravelRoR (Ruby on Rails)
قابلیت اجرا بر روی سرورهااجرا در تمامی سرورهااجرا در تمامی سرورهااجرا فقط در سرور‌های یونیکسی
قابلیت تست کدهاآسانسختآسان
انعطاف‌پذیری و خواناییبالاکمبالا
سهم در بازار مشاغلعالیخوبمتوسط
نمونه کارهای مشهوریوتیوب

گوگل (پروژه‌های هوش مصنوعی)

ویکی‌پدیا

فیس‌بوک

توییتر

وب‌سایت هولو Hulu

ممکن است با مطالعهٔ مواردی که عنوان شد، به این نتیجه برسید که پایتون برترین زبان برنامه‌نویسی است؛ اما این‌طور نیست. به دلیل این که هر زبان برنامه‌نویسی برای هدف خاصی استفاده می‌شود و بهترین زبان برنامه‌نویسی باتوجه‌به حیطهٔ کاربرد می‌تواند متفاوت باشد. پس می‌توان نتیجه گرفت که در دنیای برنامه‌نویسی، بهترین وجود ندارد.

سخن پایانی

بر اساس نظرسنجی توسعه‌دهندگان Stack Overflow در سال 2020، زبان برنامه‌نویسی Ruby را چهاردهمین زبان برنامه‌نویسی محبوب در جهان معرفی کرده است. در این مقاله سعی کردیم شما را به طور کامل با ویژگی‌ها، کاربردها و سایر مشخصات این زبان آشنا کنیم. امید به اینکه توانسته باشیم مطالب را به زبان ساده و روان برای شما عزیزان بیان کرده باشیم. ما در تیم رویال کد آمادهٔ پاسخگویی به‌تمامی سؤالات شما عزیزان هستیم.

خلاصه مقاله

هنگامی که به دنیای برنامه‌نویسی وارد شوید، به بزرگی و پیچیدگی آن پی می‌برید. در این حوزه تعداد زیادی زبان برنامه‌نویسی وجود دارد که هرکدام برای احقاق هدفی خاص ایجاد شده‌اند. در این مقالهٔ رویال کد قصد داریم یکی دیگر از زبان‌های برنامه‌نویسی به نام روبی (Ruby) را برای شما معرفی کنیم و ویژگی‌ها، کاربردهای […]

اگر این مقاله برایتان مفید بود با دوستانان به اشتراک بگذارید:
لینک مقاله کپی شد
پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

دیدگاه ها تا کنون دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است