زیر و بم کسب و کار اینترنتی
رضا ذوالعلی
مرداد 6, 1401
امروزه دنیای وب و اینترنت به گونهای فراگیر شده است که همه افراد به طور مستقیم و یا غیر مستقیم با آن در ارتباط هستند. اما در این میان کسب و کار اینترنتی یکی از داغ ترین نوع کسب و کارها در دنیا است که افراد زیادی در هر حوزه کاری به آن مشغول هستند. کسب درآمد از مسیر اینترنت و طراحی سایت کار سختی نیست اما فوت و فنهای مخصوص به خود را دارد که دانستن آن برای افرادی که به این حرفه مشغول هستند، نیاز است. ما در این مقاله از رویال کد قرار است شما را با زیر و بم کسب و کار در اینترنت و کسب درآمد آنلاین آشنا کنیم. پس همراه ما باشید.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
پیش از آن که وارد زمینههای تخصصی و مهم کسب درآمد از اینترنت شویم بهتر است ابتدا در خصوص این که کسب و کار اینترنتی چیست؟ صحبت کنیم.
قطعا شما با مفهوم عام و گسترده کسب و کار آشنا هستید و میدانید که این واژه زمانی مفهوم میگیرد که شما در قبال انجام یک سری فعالیتها و وظایف خاص هزینهای دریافت کنید. به عبارتی شما در کسب و کار، از سویی فعالیت و کار میکنید و از سوی دیگر درآمد کسب میکنید. زمانی که فعالیت شما در حوزه اینترنت باشد و درآمدتان نیز از این مسیر تامین گردد؛ میتوان گفت به کسب درآمد اینترنتی دست پیدا کردهاید و به فردی فعال در زمینه کسب و کار اینترنتی تبدیل شدهاید.
این روزها جامعیت این کسب و کار بیشتر از هر موضوع دیگری به چشم میآید. در واقع شما هر آن چیزی را که نیاز داشته باشید، میتوانید از طریق اینترنت سفارش دهید و در کوتاهترین زمان ممکن آن را در اختیار داشته باشید. به عبارتی امروزه کسب و کارهایی وارد اینترنت و فضای وب شدهاند که تاکنون در نظر افراد غیرممکن بود. سوپرمارکت اینترنتی، نانوایی اینترنتی و… نمونههایی از این کسب و کار آنلاین هستند که محبوبیت زیادی در بین عموم کسب کردهاند.
راه اندازی کسب وکار اینترنتی
حالا که با مفهوم کسب و کار از نوع اینترنتی آشنا شدید بهتر است پیرامون راه اندازی آن نیز نکاتی را بدانید. قدم اول برای انجام هر کاری از نوع اینترنتی و حتی غیر اینترنتی برنامه ریزی و هدف داشتن است. برای فردی که قصد دارد از طریق اینترنت کسب درآمد کند لازم است به سوالاتی پاسخ شفاف دهد. سوالاتی از قبیل این که تمایل شما برای راه اندازی کسب و کار در اینترنت و درآمدزایی از این روش چیست؟ چه ایدهای را می خواهید راه اندازی کنید؟ آیا ایده شما در اینترنت مخاطب دارد؟ رقیبان شما چه کسانی هستند و چگونه فعالیت میکنند؟ و… . در وقع این سوالات از جمله سوالاتی هستند که پاسخ به آنها میتواند شما را برای اجراییتر کردن فکرها و به عبارتی موفقیت در کسب و کارتان یاری کند.
امروزه افراد بسیاری وجود دارند که با بیفکری و نداشتن نیت و هدف کسب و کارهایی را راه اندازی کرده و در کمترین زمان ممکن شکست خوردهاند. از اینرو باید بدانید که به عنوان فردی که قرار است کسب و کار اینترنتی داشته باشید نباید بیگدار به آب بزنید. برای راه اندازی کسب و کاری در اینترنت باید سه مسئله مهم را در نظر گرفت:
انتخاب ایده
همانطوری که گفته شد در راه اندازی کسب و کار اینترنتی لازم است شما با برنامه ریزی دقیق عمل کنید. انتخاب ایده گام مهمی در راه انداختن هر کسب و کاری است که میتواند تاثیرات قابل توجهی بر روی کار و درآمد شما داشته باشد. به عبارتی هر کسب و کاری حاصل یک تفکر و ایده است و هر چه این ایده نابتر باشد شما در زمینه شغل خود چه به صورت آنلاین و چه به صورت آفلاین موفقتر خواهید بود. طبق آمار به دست آمده اکثر کسب و کارهای پولساز اینترنتی حاصل یک ایده ناب و خلاقانه میباشند. از اینرو برای کسب درآمد آنلاین به این موضوع فکر کنید که چه کاری میخواهید انجام دهید؟ و یا در چه زمینههایی تخصص دارید؟ سپس سعی کنید آن شغل را با بهترین ایده پیاده سازی کرده و پیش ببرید.
بررسی رقیبان و زمینه فعالیت
نکته مهم دیگری که برای راه اندازی یک کسب و کار باید به آن دقت داشته باشید، رقیبان هستند. اگر شما قرار باشد یک مکانیکی کوچک در یکی از خیابانهای شهر باز کنید حتما آن خیابان را از لحاظ موقعیت مکانی و رقیبانی که دارید بررسی میکنید. در فضای اینترنت رقیبان شما محدود به یک کوچه و خیابان نیستند و شما در وسعت زیادتری مشغول به کار میشوید. از اینرو باید رقیبان خود را به خوبی بشناسید و با نحوه خدماتدهی آنان آشنا شوید. اگر شما بتوانید خدماتی را ارائه دهید که بهتر از رقیب کاری شما است، مشتریان جدید به سمت شما سرازیر خواهند شد. این موضوع به شما کمک میکند تا نه تنها خدمات مفیدتری را برای کاربران خود داشته باشید بلکه به درآمد بیشتری دست یابید. بنابراین اگر ایده شغلی شما تکراری بود و یا موارد مشابهی از آن وجود دارد، باید برای شروع کار در اینترنت، سایت رقیب را از نظر نوع فعالیت، نحوه فعالیت، چگونگی ارائه خدمات، نحوه برخورد با مشتری و… را بررسی کنید.
بازار کار
به عنوان فردی که در دنیای امروزی زندگی میکند باید کلمه “بازار کار “زیاد به گوش شما خورده باشد. بازار کار یکی دیگر از مهمترین نکاتی که باید پیش از راهاندازی هر شغلی بررسی شود. در واقع اگر قصد دارید کسب و کار اینترنتی خود را راه اندازید باید بازار کار کسب و کار خود را بررسی کنید و از میزان مشتریان آن و جایگاهی که در بین مردم دارد آگاه شوید. چرا که امروزه همه دنبال یک کسب و کار پولساز و ناب هستند و شما نیز باید برای داشتن انتخابی درست بازار کار حرفه خود را زیر نظر داشته باشید.
مزیت های کسب و کار اینترنتی چیست؟
شاید شما به عنوان فردی که قرار است برای اولین بار کسب و کار خود را در قالب اینترنت راه اندازی کنید ندانید که این نوع کسب و کار چه مزایایی دارد. پس همراه ما باشید تا مزیتهای آن را برای شما برشماریم:
- قطعا میدانید که لازمه هر کسب و کاری تهیه کردن یک فضای مناسب برای آن است. اما با شروع کار در اینترنت شما نیازی به اجاره یک فضای کاری ندارید، به نوعی فضا و مکان بیمعنی است و شما میتوانید از داخل خانه خودتان هم کار خود را شروع کنید.
- مزیت دیگری که کسب و کار اینترنتی به همراه دارد آن است که بازار شما محدود به جای خاصی نیست و به کل ایران میتوانید خدمات خود را ارائه دهید و حتی اگر توانایی داشته باشید میتوانید وارد بازارهای جهانی شوید.
- از جمله مواردی که برای راه انداختن یک کسب و کار بیشتر به چشم میآید داشتن سرمایه است. ولی لازم است بدانید برای شروع کار در اینترنت سرمایه زیادی نیاز ندارد و با کمترین سرمایه ممکن امکان شروع وجود دارد.
- شما با کار در اینترنت محدودیت زمانی ندارید و سایت شما تمام ۲۴ ساعت آماده ارائه خدمات به مشتریان است.
- در رابطه با درآمد این نوع کار باید بگوییم که درآمد حاصل از کار اینترنتی از حقوق بسیار کم یک کارمند، بیشتر است.
- خوشبختانه اگر در فضای آنلاین کاری خود اشتباهی انجام دهید به راحتی میتوانید آن را با کمترین هزینه جبران و اصلاح کنید.
انواع روش های کسب درآمد از اینترنت
به طور کلی شما میتوانید با ارائه خدمات و یا فروش محصول در اینترنت به درآمد برسید. در حالت جزئیتر روشهای مختلفی برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی وجود دارد که به چند مورد از آنها در ادامه اشاره شده است.
ساخت سایت و یا اپلیکیشن
از جمله راههای کسب درآمد از طریق اینترنت ایجاد یک سایت و یا اپلیکیشنی است که میتواند شما را به درآمد برساند. در قسمت طراحی سایت هم شما میتوانید سایتی داشته باشید که شما را به درآمد برساند و هم میتوانید با طراحی سایت برای دیگران کسب درآمد کنید. تولید اپلیکیشنهای موبایلی نیز میتواند در انواع مختلف شما را به درآمد اینترنتی برساند.
دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ یکی دیگر از روشهای خوب کسب درآمد اینترنتی است. با گسترش فضای دیجیتال و افزایش میزان استفاده مردم از اینترنت، داشتن دانش بازاریابی دیجیتال از راههای درآمدزایی است. دیجیتال مارکتر کسی است که میتواند با استفاده از ابزارهای دیجیتالی تکنیکهای بازاریابی را به کار برده و منجر به افزایش درآمد کسب و کارها شود. برای اینکه در این حوزه متخصص شوید باید زمان زیادی صرف کرده و بتوانید با کسب تجربه تخصص خود را بالاتر ببرید.
کسی که دیجیتال مارکتر میشود میتواند با فعالیتهای خود در دنیای دیجیتال و کسب موفقیت در کار خود، به درآمد برسد؛ از اینرو فعالیت در عرصه دیجیتال مارکتینگ یکی از راههای کسب درآمد از اینترنت است.
بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو یا سئو
روش دیگر درآمدزایی اینترنتی فعالیت در عرصه سئو است. اگر بتوانید دانش تخصصی این حوزه را کسب نمایید میتوانید به عنوان یک سئوکار در دنیای اینترنت فعالیت کرده و به درآمد برسید. کار اصلی متخصص سئو بهینهسازی سایت برای گرفتن امتیاز بالاتر در موتور جستجوگر گوگل است. این کار باعث میشود سایت مورد نظر در رتبه بهتری قرار گرفته و نمایش بیشتری داشته باشد.
بسیاری از صاحبان سایتها و یا کسب و کارهای کوچک از اهمیت سئو غافل هستند و اگر بتوانید در کنار داشتن دانش سئو، برای خودتان بازاریابی کنید، میتوانید از این دانش خود در اینترنت به درآمد برسید.
درآمدزایی از شبکههای اجتماعی
چند سالی است که با ظهور تلفنهای همراه هوشمند میزان استفاده مردم از گوشیهای موبایل به شدت بالا رفته و صرف زمان در استفاده از تلفنهای همراه به نسبت رایانهها بیشتر است. شبکههای اجتماعی نیز توانستهاند که مخاطبین زیادی را به خود جذب کنند؛ از اینرو فعالیت در شبکههای اجتماعی نیز میتواند یکی از روشهای کسب درآمد اینترنتی باشد. به طور کلی روشهای کسب درآمد از شبکههای اجتماعی در مراحل زیر خلاصه میشوند:
- تولید محتوای جذاب و مفید
- جذب مخاطب و کسب اعتبار
- ارائه خدمات و یا فروش محصول
البته موارد دیگری نیز هست که در ادامه به آنها اشاره میشود. در میان ایرانیان تلگرام و اینستاگرام بیشترین استفاده را دارند. در این دو شبکه اجتماعی و پیامرسان فعالیتهای زیر نیز منجر به درآمدزایی اینترنتی خواهد شد:
- برنامهنویسی رباتهای تلگرامی
- فروش ممبر
- فروش بازدید
- فروش لایک
- کامنتگذاری
- و…
ارائه دانش خود به صورت وبینار و یا دورههای آموزشی از راه دور
برگزاری وبینار و یا تولید دورههای آموزشی نیز یکی دیگر از کسب و کارهای اینترنتی است. اگر دانشی دارید که میتوانید آن را به دیگران منتقل کنید این روش برای شما مناسب خواهد بود. شما میتوانید با برگزاری وبینار دانش تخصصی خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و به درآمد برسید؛ همچنین ضبط دورههای آموزشی و فروش آنها به صورت پکیجهای مختلف آموزشی نیز میتواند شما را به درآمد برساند. امروزه تدریسهای از راه دور، وبینارها، پکیجهای آموزشی و… طرفداران زیادی دارند که میتوان انجام آنها را به عنوان یک کسب و کار اینترنتی معرفی کرد.
فروش محصول از طریق اینترنت
این روش شاید اولین روشی باشد که با ذکر کسب و کار اینترنتی به ذهن هر کسی میرسد. فروش محصولات فیزیکی و یا حتی مجازی میتواند یکی از راههای درآمدزایی آنلاین باشد. برای انجام این کار دو روش وجود دارد:
ایجاد سایت فروشگاهی
برای فروش محصولات خود میتوانید اقدام به طراحی سایت فروشگاهی کنید. سپس محصولات خود را وارد سایت کرده و با مدیریت درست سایت خود به درآمد مطلوب برسید؛ البته ایجاد کانال تلگرامی و یا پیج اینستاگرامی نیز از راههای فروش محصول است اما مزایای داشتن سایت به قدری زیاد است که شما را مجبور به انتخاب سایت به عنوان بستر فروش خود در اینترنت می کند.
استفاده از بازار اینترنتی(marketplace)
اگر شرایط طراحی سایت اختصاصی برای خود را ندارید میتوانید از بازارهای اینترنتی استفاده نمایید. بازارهای اینترنتی بسترهایی مناسب هستند که در اختیار تمام خردهفروشان قرار گرفته و به آنها کمک میکنند تا محصولات خود را برای فروش در معرض دید همگان قرار دهند. مجموعههایی چون دیجیکالا و یا باسلام این بستر را در ایران فراهم کردهاند.
معایب کسب و کار اینترنتی
حالا که درباره کسب و کارهای اینترنتی مطالبی را ارائه کردیم، بهتر است که با معایب آن نیز آشنا شوید. این مسئله به شما کمک میکند برای راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی بهتر فکر و عمل کنید. معایب کلی کسب و کارهای اینترنتی عبارت است از:
صرف زمان زیاد مخصوصا در شروع کار
درآمدزایی اینترنتی فرایندی زمانبر است. در همه روشهایی که در این مقاله معرفی شد، صرف کردن چندماه و یا بعضا چند سال برای رسیدن به درآمد مطلوب لازم است. اگر قصد دارید تا از طریق اینترنت به درآمد برسید باید بدانید که زمان زیادی باید برای کارتان صرف کنید؛ پس حتما صبور باشید.
نیاز به داشتن دانش فنی
برای راهاندازی و مدیریت سایت و یا کسب و کارتان در بستر آنلاین نیاز به دانش فنی در دنیای وب و دیجیتال دارید؛ البته از متخصصین این حوزه میتوان برای انجام این امور کمک گرفت اما هزینههای چنین کسب و کاری بالاتر خواهد بود. ضمن اینکه برای گرفتن تصمیمات مدیریتی خود بهتر است دانش لازم را داشت باشید. این مسئله برای افرادی که تخصص لازم را ندارند جزو معایب مهمی به شمار میرود.
نیاز به بهروز بودن
کسی که در دنیای دیجیتال فعالیت میکند باید همواره خود را بهروز کرده تا بتواند کسب و کارش را پایدار نگه دارد. در عصر ارتباطات تغییرات به سرعت اتفاق افتاده و اگر کسب و کاری بخواهد رونق خود را حفظ کند باید همواره در حال کسب دانش و پیشرفت باشد.
کسب اعتماد
از بزرگترین عیبهای کسب و کارهای اینترنتی را میتوان سخت بودن جلب اعتماد مخاطبان معرفی کرد. اینکه شما بتوانید مخاطب خود را ندیده جذب کرده و قانع کنید که از شما خرید کند، کار بسیار سختی خواهد بود. ضمن اینکه ارائه خدمات پس از فروش نیز به این کاربر دشوار است. تبدیل یک کاربر عادی به مشتری وفادار در بستر مجازی فعالیتهای زیادی را میطلبد و به همین دلیل این قضیه از معایب کارهای اینترنتی است.
جمعبندی و نتیجهگیری
کسب درآمد از اینترنت و داشتن درآمد اینترنتی در عصر ارتباطات طرفداران زیادی دارد. اینکه شما بتوانید به کمک ابزارهای دیجیتالی به درآمد برسید بسیار مطلوب خواهد بود. در این مقاله ضمن معرفی مزایا و معایب کسب و کارهای اینترنتی، روشهای مختلف درآمدزایی آنلاین را نیز معرفی کردیم. با مطالعه این مقاله شما میتوانید برای راه اندازی کسب و کار آنلاین گام بردارید. چنانچه شما روشی مناسب برای کسب درآمد از طریق اینترنت میشناسید و یا یکی از روشهای معرفی شده را به کار بردهاید، از تجربیات خود با ما در کامنت صحبت کنید.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد
بنظر من برای شروع کسب و کار اینترنتی، اگر کمی سرمایه دارید، یه وب سایت بزنید و کارتون رو آغاز کنید. اما اگر مشکل مالی دارید و نمیتونید هزینه های مربوط به طراحی و نگهداری سایت رو بپردازید، پیشنهاد من اینه که کارتون رو با استفاده از شبکه های اجتماعی آغاز کنید.
شبکه های اجتماعی به خصوص اینستاگرام، در بازه زمانی ۳ الی ۶ ماهه، در صورتی که به شکل حرفه ای فعالیت کنید، میتونن سود خوبی بهتون برسونن. همونطور که رویال کد اشاره کرد، کسب درآمد از برگزاری وبینار هم میتونه گزینه خوبی برای شروع کار باشه. به خصوص که اگر یه تخصص خیلی خوب داشته باشید!
واسه شروع کسب و کار اینترنتی، بنظرم میشه خیلی راحت از همکاری در فروش استارت زد و بعدها اون رو گسترشش هم داد یا کلا عنوان شغلی رو عوض کرد.
اما، در کل واسه یه فرد جوان یا نوجوان، یا خانم های خانه دار و یا کلا هرکسی که میخواد وارد درآمدزایی از اینترنت بشه و هیچ مهارتی هم نداره، افیلیت مارکتینگ گزینه بسیار خوبی میتونه باشه. هم نسبتا درآمد بالایی داره و هم اینکه امنیتش خوبه و مهمتر اینکه نیاز به سرمایه اولیه و هیچ دانشی هم نداره!
فروش آنلاین و کسب و کار اینترنتی بنظر من در حال حاضر بهترین راه واسه این هست که خودمون رو از این شرایط سخت نجات بدیم و به سمت یه زندگی خوب و آبرومندانه و لذتبخش حرکت کنیم!
اینکه زندگی رو با حقوق ۲ تومن کارمندی بگذرونیم و بعدش بریم به همه بگیم دیدی من تونستم با ۲ میلیون زندگی کنم، اسمش هنر نیست، اسمش کم خرج بودن نیست، اسمش قناعت هم نیست!
به کم قانع نشید. نه اینکه طمع کنید، نه! میگم، زندگی سخت تون رو با قناعت توجیه نکنید!
کسب و کار اینترنتی تون رو راحت با اینستا شروع کنید و حالشو ببرید!
مقاله بسیار جذاب و کاربردی در زمینه راه اندازی کسب اینترنتی است، امیدوارم همیشه موفق باشید
سلا سارا جان
ممنون از اینکه مقاله ما را مطالعه کردی و خوشحالیم که تونستیم بهت کمک کنیم