بوت استرپ چیست؟
رضا ذوالعلی
آبان 20, 1401
یکی از شناختهشدهترین و پرکاربردترین فعالیت در سالهای اخیر، برنامهنویسی است که به دنبال آن ابزارهایی گوناگونی نیز برای توسعهدهندگان و برنامهنویسان ایجاد شده است. فریمورک بوتاسترپ یکی از ابزارهای مناسب برای توسعه وب به شمار میرود.
بوتاسترپ یک فریمورک متنباز فرانت و رایگان است که در جهت ساخت وب اپلیکیشن و وبسایت استفاده میشود.
رویال کد در این مقاله قصد دارد بوتاسترپ و امکانات آن را برای شما عزیزان شرح دهد.
قبل از اینکه به توضیح بوتاسترپ بپردازیم بهتر است ابتدا با مفهوم فریمورک آشنا شوید.
فریمورک چیست؟
فریمورک بهعنوان یک نرمافزار توسعهیافته بهحساب میآید که برنامهنویسان با استفاده از آن میتوانند اپلیکیشنهای مختلفی را ایجاد کنند درواقع در دنیای برنامهنویسی بهعنوان یک ابزار کمکی برای برنامهنویسان به شمار میرود.
فریمورک برای ایجاد توسعه اپلیکیشنها، به برنامهنویسان این اجازه را میدهد تا روی قابلیتهای سطح بالای اپلیکیشن نیز تمرکز کنند و همچنین قابلیتهای سطح پایین آن را، بر عهده فریمورک قرار دهند.
این فریمورک معروف بسیار سریع، مؤثر و انعطافپذیر است.
فریمورک بوتاسترپ چیست؟
بوتاسترپ (Bootstrap) یک فریمورک CSS متنباز و رایگان است که بهمنظور توسعه وب Mobile-First و واکنشگرا ارائه شده است.
منظور از طراحی Mobile-First این است که در زمان طراحی سایت، طراحی نسخهٔ موبایل آن بسیار اهمیت دارد؛ چراکه امروز استفاده از تکنولوژی موبایل نسبت به دیگر تکنولوژیها، رتبه بالاتری دارد. چراکه با استفاده از طراحی Mobile-First میتوان اول وبسایت را برای صفحهنمایشهای کوچکی مانند موبایل طراحی کرد و باگذشت زمان وبسایت را برای صفحهنمایشهای بزرگتری مانند دسکتاپ آماده کرد.
Bootstrap قالبهای طراحی شدهای را دارد که مبنی بر زبان html، javascript و css است در حقیقت این قالبها برای فرمها، تولید نمایش صفحه نگاری، نوار وضعیت، دکمهها، فرم و دیگر موارد رابط کاربری وبسایت، مورداستفاده قرار میگیرند.
تاریخچهٔ بوتاسترپ
Boot در زبان انگلیسی به معنی پوتین یا چکمه است. درواقع بعضی از پوتینها یک زبانه کوچک در انتهایشان دارند که کمک میکند با کشیدن آن، کفش راحتتر به پا رود. این زبانه در برنامهنویسی،Bootstrap نام دارد.
پروژه بوتاسترپ در سال 2011 توسط مارک اتو (سازنده توییتر) و جاکوب تورنتون استارت خورد. درواقع هدف آنها “ساخت ابزاری برای داشتن یک قالب مشخص در توییتر بود که نام نخست آن نیز Twitter Blueprint بود و در آگوست همان سال توییتر، بوتاسترپ را بهعنوان یک فریمورک برای طراحی سایت که متنباز و رایگان بود ارائه کرد. معمولاً یکی از بزرگترین دغدغههای طراحان سایت همیشه این بوده است که با تمام سختیها و پیچیدگیهایی که در کدنویسی و ساخت یک سایت وجود دارد، سایتی را ایجاد کنند که ظاهر آن بتواند هر کاربری را به خود جذب کند.
چرا باید از بوتاسترپ استفاده کنیم؟
- به دلیل متنباز بودن میتوانید هر تغییراتی در آن انجام دهید.
- توسط مرورگرهای مختلف پشتیبانی میشود و هیچ صفحهای دچار مشکل نمیشود.
- استفاده از این فریمورک میتواند تا 80 درصد سرعت طراحی سایتتان را بالا ببرد.
- بهصورت کاملاً رایگان مورداستفاده قرار میگیرد.
چگونه بوتاسترپ میتواند مشکلساز شود؟
اگر استفاده از بوتاسترپ در طراحی سایت به شکل روتین ادامهدار شود قطعاً در آینده همه سایتها شبیه هم میشوند؛ زیرا استفاده از یک قالب پیشفرض، دنیای وب را کسلکننده میکند و این اتفاق خوب نیست؛ اما میتوانید با کمی خلاقیت و استفاده از سلیقه شخصی خود در رنگبندی، نحوه قرارگیری محتوا و… سایتی با ظاهر متفاوت از بقیه، داشته باشید.
در بوتاسترپ از چه زبانهایی استفاده میشود؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، بوتاسترپ یک فریمورک تحت وب است که بر پایه زبانهایی همانند css ، javasript و html به شمار میآید.
در این قسمت به معرفی مختصری دربارهٔ هر یک از این زبانها میپردازیم:
JavaScript:
زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت (JavaScript) که به آن JS نیز میگویند بهعنوان یک زبان سطح بالای تفسیری به شمار میرود. که با استفاده از آن میتوانید صفحات وب تعاملپذیر را ایجاد کرد. امروزه از زبان جاوا اسکریپت بهعنوان یکی از سهپایهٔ اصلی تشکیلدهنده وب استفاده میشود.
برای آشنایی کامل با زبان javascript میتوان به مقالهٔ javascript چیست و چه کاربردی دارد، مراجعه کنید.
HTML:
زبان برنامهنویسی html که از عبارت «Hypertext Markup Language» برگرفته شده است، بهعنوان زبان نشانهگذاری در دنیای برنامهنویسی بهحساب میآید. اغلب صفحات وب شامل عکسها، متنها و همچنین بخشهای مختلفی است که میتوان با کمکگرفتن از تگها و کدهای HTML یک ساختار مشخصی برای این صفحات وب، ایجاد کرد.
برای مطالعهٔ بیشتر زبان HTML میتوانید به مقالهٔ HTML چیست و چه کاربردی دارد، مراجعه نمایید.
CSS :
زبان Cascading Style Sheets که بهاختصار به آن css میگویند. با استفاده از زبان css میتوانید برای وبسایت خود، ظاهری جذاب و کاربرپسند ایجاد کنید.
از جمله مهمترین کاربردهای css میتوان به صفحهآرایی، استایل دهی و زیباسازی صفحات وب اشاره کرد.
جهت آشنایی بهتر با زبان CSS میتوان به مقالهٔ CSS چیست و چه کاربردی دارد، مراجعه کنید.
استفاده از Bootstrap چه مزایایی دارد؟
از جمله مهمترین مزایای فریمورک Bootstrap عبارتاند از:
- کاهش خطاهای مربوط به مرورگر
- ارائه یک فریمورک سازگار با قابلیت پشتیبانی از اکثر مرورگرهای بهروز
- امکان رفع سازشپذیری از زبان CSS
- قابلیت سفارشیسازی با قابلیت حجم کم
- ایجاد ظاهر و ساختار واکنشگرا
- امکان ارائه چندین افزونه جاوا اسکریپت با بهکارگیری از jQuery
- ارائهٔ پشتیبانی و مستندات مناسب
- امکان دسترسی به قالبها، تمهای (Themes) وردپرس و افزونهها بهصورت رایگان و حرفهای
- ارائهٔ سیستم ستونبندی
- راحتی در استفاده
- یادگیری آسان bootstrap
Bootstrap چه معایبی دارد؟
فریمورک بوتاسترپ در کنار مزایای خوبی که دارد یکسری معایب را نیز دارد که عبارتاند از:
- ارائه قالبهای مشابه
- عدم سازگاری با مرورگرهای قدیمیتر
بوتاسترپ شامل چه ورژنهایی است؟
بوت استرپ نیز همانند سایر نرم افزارها سیر تکامل خود را طی کرده و توانسته ورژن جدیدی از خود به بازار عرضه کند.
- ورژن 1 در سال 2011 منتشر شد.
- ورژن 2 بوت استرپ در 2012 منتشر شد، که پشتیبانی از Glyphicons به آن اضافه شد.
- ورژن 3 در 2013 منتشر شد.
- ورژن 4 از سال 2014 تا سال 2017 ورژنهایی را بهصورت تستی عرضه کردند و در سال 2018 وزژن 4.3.1 بهصورت کامل منتشر شد.
از نسخه دوم Bootstrap به بعد طراحی رسپانسیو ( واکنشگرا ) نیز به آن اضافه شد که توانست به نمایش مناسب صفحه در موبایل و تبلت، کمک بسیاری کرند . برای آشنایی بهتر میتوانید مقاله طراحی رسپانسیو چیست؟ را مطالعه کنید.
میتوانیدبرای دانلود بوتاسترپ به لینک زیر مراجعه نمایید:
سخن آخر
در حقیقت بوتاسترپ عملاً نقش یک آچار فرانسه در طراحی سایت دارد که این نشاندهنده کارآیی و اهمیت آن است. امیدواریم که با مطالعه این مقاله به اهمیت و کاربرد استفاده از بوتاسترپ پی برده باشید. اگر تجربه کار با این فریمورک را دارید، خوشحال میشویم تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
خلاصه مقاله
یکی از شناختهشدهترین و پرکاربردترین فعالیت در سالهای اخیر، برنامهنویسی است که به دنبال آن ابزارهایی گوناگونی نیز برای توسعهدهندگان و برنامهنویسان ایجاد شده است. فریمورک بوتاسترپ یکی از ابزارهای مناسب برای توسعه وب به شمار میرود. بوتاسترپ یک فریمورک متنباز فرانت و رایگان است که در جهت ساخت وب اپلیکیشن و وبسایت استفاده میشود. […]
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد
بوت استرپ خیلی به من کمک کرد تا بتوانم سریع تر سایتم رو پیاده سازی کنم اما یک مشکلی هست یادگیری ورژن جدیدش خیلی سخته البته یک کم سایت رو سنگین میکنه ، اگر بتوانید بوت استرپ را برای خودتون کاستوم کنید خیلی روی سرعت سایت تاثیر می ذاره. در از شما ممنونم به خاطر این مقاله روان و عالی که در این رابطه نوشتید در ضمن در صورت امکان خانم زینلی عکس پروفایلتون از چهره تون باشه تا راحت تر بتوانیم ارتباط بگیریم
ممنونم که تجربه تون رو در اختیار ما و بقیه دوستان گذاشتید …چشم سعی میکنم عکس پروفایلمو عوض کنم☺️
بوت استرپ بنظرم یکی از قدرتمندترین فریمورک های موجود توی جهانه. مهمترین مزیتش هم همین رایگان بودم و البته سورس باز بودنش هست که خیلی کار طراحان و برنامه نویسان رو راحت کرده.
یکی دیگه از مزایای بوت استرپ هم اینه که سایت هایی که باهاش طراحی میشن کاملا واکنش گرا یا همون ریسپانسیو هستن و توی دیوایس های مختلف به بهترین شکل ممکن نمایش داده میشن.
من چند وقتی بود که از نسخه ۳ بوت استرپ استفاده میکردم. آخه میگفتن نسخه ۴ انگار یکمی سخته و مشکل داره. اما آپدیتش که اومد دیگه رفتم سراغ بوت استرپ ۴ !
بوت استرپ یه شاهکار به تمام معنا هست بنظرم! توی پروژه های طراحی سایتم همیشه ازش استفاده میکنم و لذت میبرم. عملا سرعت طراحی سایتم رو ۳-۲ برابر افزایش داده و خیلی سریعتر میتونم پروژه های مشتریانم رو بهشون تحویل بدم.
البته به قول دوستمون که کامنت گذاشتن، یادگیری نسخه جدیدش یک مقداری سخت هست که البته طبیعیه و هر فریمورکی سختی های خاص خودش رو داره. به خصوص اگر به زبان انگلیسی مسلط نباشیم، این امر سخت تر هم میشه. من شخصا بوت استرپ رو از منابع رایگان خارجی یاد گرفتم و هنوز که هنوزه دارم اطلاعاتم رو در این زمینه آپدیت میکنم!