HTML‌ چیست و چه کاربرد هایی دارد

رویال کد > HTML‌ چیست و چه کاربرد هایی دارد
اچ تی ام ال چیست

رضا ذوالعلی

مرداد 29, 1401

همانطور که می‌دانید امروزه تعداد سایت‌ها همواره در حال افزایش است. سایت‌ها توسط زبان‌های برنامه‌نویسی تحت وب ایجاد می‌شوند و این زبان‌ها‌ باعث خواهند شد که شما بتوانید به سادگی یک سایت را برای خود ایجاد کنید. زبان‌های برنامه‌نویسی تحت وب بسیاری وجود دارند که شما می‌توانید از آن‌ها برای توسعه وب‌سایت خود استفاده کنید.

یکی از زبان‌های نشانه‌گذاری که برای طراحی سایت اکثر وب‌سایت‌ها از آن استفاده می‌شود، زبان HTML است که در واقع نمی‌توان از این مورد به‌عنوان یک زبان برنامه‌نویسی یاد کرد زیرا که به‌طورکلی منطق آن با زبان‌های برنامه‌نویسی مثل PHP تفاوت دارد .

HTML چیست ؟

در واقع واژه HTML از عبارت Hyper Text Markup Language گرفته شده است. اگر به دنبال یک ترجمهٔ فارسی از لغت HTML بگردیم، می‌توانیم آن را  «زبان نشانه‌گذاری فرا متن» نام‌گذاری کنیم.

تمامی شرکت‌های طراحی فروشگاه اینترنتی و طراحی وب‌سایت برای پیاده سازی سایت‌های خود از زبان نشان‌گذاری HTML استفاده می‌کنند.

HTML یک زبان نشانه‌گذاری و همچنین اسکلت اصلی تمامی سایت هایی است که در سراسر نقاط جهان به وجود می آیند. HTML یک زبان ساده است و کاربران آن را به راحتی یادگیری یاد می گیرند و نحوه کسب درآمد از آن نیز آسان است. توجه داشته باشید زبان HTML، پیشنیاز ورود به دنیای طراحی وب می باشد.

این زبان در واقع به‌عنوان یک زبان نشانه‌گذاری برای صفحات وب است و شما نمی‌توانید از صفر تا صد یک سایت رو به‌صورت حرفه‌ای با HTML طراحی کنید. HTML همچنین یک زبان برنامه‌نویسی نیست و در اصل تنها برای نمایش محتوا در ساختارهای که از قبل تعیین شده، ساخته شده است.

شاید باور این مسئله برای شما کمی سخت باشد اما حتی پایه‌ی ساخت فروشگاه اینترنتی دیجی کالا نیز با استفاده از این زبان نشان گذاری، پیاده سازی شده است.

اگر بتوانید منابع صفحات وب را مشاهده کنید، به این موضوع پی خواهید برد که متن‌ها، تصاویر، ویدئوها و سایر قسمت هایی که در هر صفحهٔ وب وجود دارد با استفاده از HTML در آن صفحه قرار داده شده است.

افرادی که به‌تازگی تمایل به شروع طراحی سایت دارند، اکثرا ابتدا کار با HTML را شروع می‌کنند و اگر سرفصل دوره‌های آموزشی دررابطه‌با طراحی وب‌سایت را مشاهده کرده باشید متوجه خواهید شد که همگی اول از این زبان شروع می‌کنند تا وارد دنیای بزرگ طراحی وب شوند.

کاربرد HTML چیست ؟

تا اینجا کاملاً با این زبان نشانه‌گذاری آشنا شدید حالا به سراغ کاربرد اصلی HTML می‌رویم.

در بخش قبلی گفتیم که این زبان در واقع یک زبان نشانه‌گذاری است و برای ایجاد ساختار یک وب‌سایت استفاده خواهد شد.

شما بدون استفاده از زبان نشانه‌گذاری HTML نمی‌توانید هیچ ساختاری ایجاد کنید و عملاً طراحی سایت بدون HTML کاری غیرممکن است !

به زبان ساده اگر بخواهیم کاربرد  HTML را توضیح دهیم باید بگوییم:

HTML ابزاری است که به کمک تگ‌ها (Tag) قالب کلی صفحات را می‌سازد، در واقع شما توسط تگ‌های HTML، اسکلت صفحات وب خود را به‌آسانی می‌سازید.

اگر کمی با طراحی وب‌سایت آشنایی داشته باشید، حتماً می‌دانید که طراحی وب ۲ مرحله اصلی دارد:

  1. ساختار بندی اصلی صفحات وب  با استفاده از  HTML
  2. اضافه‌کردن جذابیت‌های ظاهری مانند: رنگ و… توسط CSS

ساخت یک وب‌سایت کامل و حرفه ای شامل استفاده از زبان‌ها و کدهای مختلف برنامه‌نویسی مانند PHP ،ASP ،HTML ،CSS و … است، که هیچکدام از این کدها و زبان ها بجز HTML برای مرورگرهای مختلف قابل فهم نیست. یعنی این گونه است که مرورگر ها فقط کدها و عناصری را نمایش می دهند که در دل کدهای HTML نوشته شده باشند.

به عبارتی وقتی در جواب سؤال  HTML چیست می‌گوییم : «زبان نشانه‌گذاری فرا متن»، درواقع در حال توضیح این مسئله هستیم که HTML  یک زبان نشانه‌گذاری است که شامل بخش‌های مختلفی به نام تگ است.

هرکدام  از این تگ‌ها دارای کاربرد و ویژگی مربوط خود هستند و به مرورگرها کمک می‌کنند تا بفهمند هر بخش از صفحه چه نوع عنصری است و باید به چه صورت نمایش داده شود.

کاربرد html چیست

منظور از تگ‌های HTML چیست؟

انجام هر عملی در HTML، به کمک تگ‌های HTML امکان‌پذیر است. در اصل این تگ‌های HTML هستند که به آن قدرت می‌دهند.

در یک صفحه HTML می‌توان انواع عناصر مانند متن، تیتر، عکس، جدول و …استفاده کرد که برای هر عنصر باید از تگ مربوط به آن کمک گرفت، تا مرورگرها بتوانند با فراخوانی آن تگ و ویژگی‌های مربوط به تگی که فراخوانی شده، امکان نمایش تصویری آن کدها را داشته باشند.

تعداد بسیار زیادی تگ وجود دارد که البته برای طراحی وب‌سایت لازم نیست تمامی تگ‌های HTML را بشناسید. حتی طراحان حرفه‌ای وب نیز ممکن است تمامی تگ‌ها را بلد نباشند و در صورت نیاز به دنبال شناخت تگ‌های جدید بروند.

بنابراین همانطور که گفته شد، تگ‌ها در HTML می‌توانند لینک‌ها،‌ لیست‌ها، پاراگراف‌ها، جداول، عکس و همه چیز را بسازند و شما با استفاده از تگ‌ها، می‌توانید به‌راحتی صفحات وب خود را اسکلت‌بندی کرده و به مرحلهٔ نمایش بگذارید.

تگ‌های HTML چه خصوصیت‌هایی دارند؟

همانطور که در بالا گفته شد زبان HTML از قرارگرفتن تگ‌ها مختلف در کنار هم ساخته شده است. حالا باید بدانید که تگ‌ها نیز شامل خصوصیات و صفت‌هایی هستند که به آنها اتریبیوت (attribute) گفته می‌شود. همچنین خصوصیت‌های HTML نیز دارای مقادیری هستند که با آنها Attribute Value گفته می‌شود.

بنابراین می‌توان گفت که صفت‌ها در HTML مقادیر خاصی دارند که تأثیر مشخصی بر محتوا می‌گذارند، برای مثال می‌توان گفت برچسب‌هایی برای تغییر شکل ظاهری متن، مانند درشت و ضخیم کردن یک کلمه یا برقراری پیوند به صفحات دیگر و… در HTML تعریف شده‌اند.

آیا یادگیری HTML و CSS برای ساخت سایت کافی است؟

در پاسخ به این سؤال که در ذهن اکثر افراد پیش می‌آید باید بگوییم خیر. یادگیری HTML و CSS تنها بخش کوچکی از دنیای طراحی وب‌سایت می‌باشد.

هر سایت دارای دو بخش اصلی است.

  1. FRONT-END (فرانت اند):چیزی که کاربر می‌بیند.
  2. BACKT-END (بک اند) :چیزی که کاربر نمی‌بیند، در واقع همان برنامه‌نویسی سایت.

در این میان HTML و CSS قسمت کوچکی از بخش FRONT-END (فرانت اند) یک سایت را به عهده گرفته‌اند.

تکنولوژی‌ها و ابزارهایی که سایت‌ها با آن ساخته می‌شوند به‌صورت کلی به شرح زیر است، البته باید بدانید که یادگیری همه آن‌ها اجباری نیست. توجه داشته باشید برای یادگیری زبان‌های زیر ابتدا باید به‌طورکامل بر روی HTML و CSS تسلط پیدا کنید تا بتوانید دیگر زبان‌ها را یاد بگیرید.

 آیا یادگیری زبان HTML کار سختی است؟

یکی از مهم‌ترین سؤالات کاربرانی که ابتدای یادگیری طراحی سایت هستند این است که  آیا یادگیری این زبان نشانه‌گذاری یعنی HTML کار سختی است؟

هر فردی می‌تواند HTML را یاد بگیرد؟

باید در جواب این سؤال به شما بگیم که بله چون این زبان خیلی پیشرفته نیست و در واقع برای ساختار سایت استفاده می‌شود شما اصلاً سختی زیادی برای یادگیری این زبان تجربه نمی‌کنید.

برای یادگیری زبان نشانه گذاری HTML میتوانید ازمنابع مختلفی که امروزه در ایران وجود دارد استفاده کنید.

بهترین منبع یادگیری زبان نشانه‌گذاری سایت w3schools است .

HTML را مانند یک سازه ساختمانی در نظر بگیرید!

زبان HTML یکی از معدود زبان‌هایی است که توسط انواع مرورگرها به طور مستقیم خوانده می‌شود و همین نکته، نشان از اهمیت بسیار بالای HTML دارد. اگر علاقه‌مند به طراحی صفحات وب هستید اولین و مهم‌ترین گام یادگیری زبان HTML می‌باشد، چرا که این زبان به منزله اسکلت و ساختمان صفحات وب است.

HTML مانند یک سازه ساختمانی است.

همانطور که برای ساخت ساختمان اول ستون‌های آن را ایجاد می‌کنید برای ساخت یک سایت هم شما با استفاده از HTML می‌توانید زیرساخت سایت خود را مانند همان ستون‌ها ایجاد کنید و بعد آن‌ها را زیبا کنید.

همچنین اسکلت بدن انسان هم می‌تواند یک مثال برای درک HTML باشد، شما در بدن خود ستون‌بندی و اسکلت‌بندی دارید و بعد با استفاده از عضله‌های خود توانسته‌اید شکل بگیرید، زبان HTML همان اسکلت بدن شماست و بعد با استفاده از CSS هم می‌توانید عضله‌ها و ظاهر سایت خود را ایجاد کنید.

آیا برای کدنویسی HTML نیاز به ابزار خاصی داریم؟

در جواب این سؤال باید بگویم که خیر. شما بدون نیاز به هیچ ابزاری می‌توانید اقدام به طراحی سایت با HTML و CSS نمایید. همچنین به‌خاطر داشته باشید که کدهای نوشته شده به زبان HTML در هر مرورگری خوانده و اجرا می‌شوند.

ارتباط HTML با CSS

همانطور که در بالا به زبان CSS اشاره کردیم، در واقع CSS ابزاری برای زیباسازی صفحات وب می‌باشد. ما برای طراحی ظاهر سایت به شکل دلخواه از CSS استفاده می‌کنیم و برای این کار یکسری صفات تعریف شده، در CSS را به تگ‌های HTML نسبت می‌دهیم.

در واقع CSS زبانی برای توصیف ظاهر صفحات وب شامل رنگ‌ها، چارچوب پیرامون عکس، نشانگر ماوس، آرایش و فونت‌ها (اندازه، رنگ، نوع) است.

با استفاده از CSS می‌توان نمایش صفحه ‌را برای انواع مختلف دستگاه‌ها مانند صفحات بزرگ، صفحات کوچک و پرینترها تنظیم کرد که این کار را ریسپانسیو سازی می‌گویند.

نحوه استفاده از HTML

بعد از اینکه با ساختار کلی HTML آشنا شدید در این بخش می‌خواهیم به نحوه استفاده از آن بپردازیم و به شما توضیح دهیم چطور می‌توانید از آن استفاده کنید.

ساختار html چیست

در واقع نحوه استفاده از HTML به‌صورت تگ است و شما برای اینکه بتوانید یک سری متن، تصویر، ویدئو و… رو در سایت خودتان داشته باشید باید از یک سری تگ‌های HTML استفاده کنید، تگ‌ها در HTML تنها عنصری هستند که شما با آنها کار دارید و باید کاملاً به آنها مسلط باشید.

<p>royalcode.com</p>

برای مثال یکی از تگ‌های مورداستفاده در HTML را همین بالا در اختیار شما قرار دادیم که با استفاده از آن می‌توانید یک متن را در سایت خود قرار دهید، همه موارد دیگر هم برای HTML به همین صورت هستند و شما باید بتوانید به‌تمامی این تگ‌ها مسلط شوید و با استفاده از آنها ساختار سایت خود را خیلی ساده تشکیل دهید.

ساختار یک فایل HTML

همه فایل‌های HTML یک ساختار اولیه ثابت دارند که در این ساختار تگ‌ها قرار گرفته و باعث خواهند شد که این فایل گسترده‌تر شود، ساختار این فایل اصلاً پیچیده نیست و شما اگر از نرم‌افزارهای دریم ویور یا اتم استفاده کنید به‌صورت خودکار این ساختار را برای شما ایجاد خواهند کرد.

<html>

<head>

<title/>عنوان سایت در مرورگر کاربران<title>

<head/>

<body>

<p>royalcode</p>

<body/>

<html/>

همانطور که می‌بینید این فایل HTML دارای تگ‌های اصلی HTML مانند:

  • تگ head (برای نشان‌دادن بخش هد سند HTML و اطلاعات عمومی در مورد سند استفاده می‌شود).
  • تگ body (قسمت اصلی سند مثل متن و تصویر در این بخش قرار می‌گیرد).
  • تگ titel (برای نشان‌دادن عنوان صفحه اصلی).
  • تگ متا (برای نشان‌دادن توضیحات بیشتر است ).

قطعه کد بالا ساختار یک فایل HTML است که با استفاده از آن می‌توانید از تگ‌ها استفاده کنید.

برای باز کردن هر تگ در HTML باید همان تگ را به‌صورت <tagname> بنویسید و برای بستن همان تگ هم باید یک بک اسلش قبل همین عبارت بنویسید که به‌صورت <tagname/> خواهد بود.

ساخت فایل HTML

برای ساخت فایل HTML کافی است کدهای بالا را در notepad ویندوز کپی کرده و با پسوند .html ذخیره کنید.

فایل ذخیره شده را با یکی از مرورگرهای نصب شده بر روی ویندوزتان باز کنید تا اولین کدنویسی HTML خود را انجام داده باشید.

مزایا و معایب زبان HTML چیست ؟

همانطور که گفته شد HTML یک زبان برنامه‌نویسی نیست. بااین‌حال HTML در کنار CSS و JS هسته اصلی یک وب‌سایت را تشکیل می‌دهند.

بنابراین زبان نشانه‌گذاری HTML هم دارای مزایا و معایبی است. اما مزایا و معایب زبان HTML چیست؟ اگر این زبان دارای مشکلاتی است، چرا زبان شماره یک طراحی وب‌سایت به شمار می‌رود و تمام طراحان وب‌سایت باید از یادگیری HTML چیست، شروع کنند.

مزایای HTML :

  • قابلیت اجرا در تمام مرورگرها را دارد.
  • یادگیری HTML آسان و لذت‌بخش است.
  • متن‌باز است.
  • رایگان بودن HTML
  • با زبان‌هایی مانند PHP به‌آسانی می‌توان ادغام کرد.

معایب HTML :

  • نیاز به طراحی جداگانه هر صفحه را دارد، زیرا قواعد منطقی برنامه‌نویسی را ندارد.
  • در پشتیبانی از مرورگرهای قدیمی ضعف دارد.

HTML5 چیست؟

بعد از زبان HTML در سال 1997 نسخه پیشرفته‌تری از این زبان ارائه شد که نام آن HTML5 شد و همین نسخه باعث شد که این زبان تا حدودی ارتقا یافته باشد و بتواند از یک سری فایل‌های چندرسانه‌ای به‌روزتر هم پشتیبانی کند.

HTML5 در مقابل HTML

این نسخه تا کنون توانسته است محبوبیت بیشتری نسبت به نسخه قبلی کسب کند چون امکانات بیشتری دارد، البته HTML5 همچنان در دست ساخت است و همیشه در حال بهترشدن است که سایت‌ها بتوانند با جدیدترین تکنولوژی‌های روز اجرا شوند.

چرا HTML5 نسبت به HTML برتری دارد؟

  1. در HTML فایل‌های صوتی و تصویری پشتیبانی نمی‌شود اما در HTML5 استفاده از انواع و اقسام فرمت‌های متخلف فایل صوتی و تصویری امکان‌پذیر شده است.
  2. در HTML5 این امکان وجود دارد که javascript در پس‌زمینه، با کمک api وب در تریدهای مختلف اجرا کرد اما در HTML کدهای جاوا اسکریپت فقط در همان مرورگر قابل‌اجرا است.
  3. در وکتورهای HTML5 به طور پیش‌فرض از canvas و SVG پشتیبانی می‌شود، درصورتی‌که در HTML نیاز به ابزارهای جانبی مانند Silver light ، فلش و… است.
  4.  در HTML5 تگ <a> فقط به‌عنوان پیوند لینک استفاده می‌شود، درصورتی‌که در HTML از تگ <a> به‌عنوان anchor و همچنین برای مراجعه به لینک استفاده می‌شود.
  5. در HTML می‌توانیم بسیاری از خصوصیات را داشته باشیم، درحالی‌که HTML5 ، برچسب <table> می‌تواند فقط یک صفت حاشیه (border) داشته باشد.

امروزه مرورگرها بسیار پیشرفته‌تر شده‌اند و به دلیل پیشرفته شدن مرورگرها، باعث شده است که HTML معمولی دیگر به‌خوبی کار نکند، و سایت شما در چنین مرورگرهای نسخه جدیدی با مشکلات ظاهری مواجه شوند.

به همین دلیل، بهتر است شما از نسخه 5 استفاده کنید تا با جدیدترین مرورگرهای دنیا سازگار باشد و سایت شما با مرورگرهای مختلف هم مشکلاتی نداشته باشد.

سخن پایانی

ما در این مقاله سعی داشتیم که شما را کاملاً با زبان نشانه‌گذاری HTML آشنا کنیم. امید به اینکه به‌طور‌کامل با آن آشنا شده و بتوانید از این زبان برای طراحی وب‌سایت خود استفاده کنید. به‌طور‌کلی توجه داشته باشید این زبان نشانه‌گذاری هرچند ساده است اما کاربردی بسیار زیاد برای سایت شما خواهد داشت.

امیدواریم از خواندن این مقاله لذت کافی را برده و اطلاعات کافی نسبت به زبان HTML به دست آورده باشید، هر سؤالی که درباره این زبان داشته باشید می‌توانید در قسمت نظرات همین مقاله با ما در میان بگذارید تا سریعاً متخصصان رویال کد پاسخگو شما باشند.

اگر این مقاله برایتان مفید بود با دوستانان به اشتراک بگذارید:
لینک مقاله کپی شد
پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

دیدگاه ها
  • معین محمدی گفت:

    سلام، خیلی خوب توضیح دادید. من تازه می‌خوام شروع به یادگیری طراحی سایت کنم ، به نظر شما اول از یادگیری html شروع کنم یا برم وردپرس یاد بگیرم ؟

    • رضا ذوالعلی گفت:

      سلام
      معین جان
      اگر میخواهید سمت کدنویسی وب برید قطعا ابتدا سمت html, css, js و … برید.

      اما اگر میخواهید سریع یک سایت رو بالا بیارید و کارتون شروع کنید قطعا شروع به یادگیری وردپرس کنید

  • اکبر مشایخی گفت:

    به شدت مقاله کامل و جامعی در زمینه html بود، دمتون گرم

    • سارا کاراموزیان گفت:

      خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده اگر علاقه دارید میتوانید مقاله‌ی دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی را مانند  python ،asp ،php، javascript مطالعه کنید.

  • سینا گفت:

    من تازه شروع به یادگیری html کردم، گاهی اوقات واقعا گیج میشم، با اینکه خیلی ها میگن یادگیری html آسونه ☹️

    • سارا کاراموزیان گفت:

      سینا جان، کمی صبر و دقت داشته باشید چراکه یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی به کمی وقت و دقت بالا نیازمند است.

    • سارا کاراموزیان گفت:

      سینا جان، علاوه بر این زبان‌هایی که گفتید به زبان javascript نیز نیازمند است.