PHP چیست و چه کاربردی دارد؟

رویال کد > PHP چیست و چه کاربردی دارد؟
PHP چیست

رضا ذوالعلی

شهریور 22, 1401

زبان برنامه‌نویسی PHP چیست؟

PHP مخفف  Hypertext Pre processor است، در‌واقع PHP یک اسم خاص در آن است که خود آن نیز مخفف عبارت Personal Home Page می‌باشد. رسموس لردورف این زبان را در سال ۱۹۹۴ طراحی کرد و از آنجایی که یک زبان open source بود توسط سایر افراد توسعه پیدا کرد در سال ۱۹۹۵ اولین نگارش آن وارد بازار شد. زبان php یکی از مهم‌ترین اصطلاحات طراحی سایت است که دانستن آن برای ورود به دنیای برنامه‌نویسی بسیار مهم است.

گفتیم که PHP یک زبان برنامه‌نویسی یا اسکریپت نویسی اپن سورس (Open Source) است به این معنا که استفاده از PHP کاملاً رایگان بوده و شما ملزم به پرداخت هیچ‌گونه هزینه‌ای برای استفاده از آن نخواهید بود. از PHP در طراحی بسیاری از سایت‌های بزرگ جهان استفاده می‌شود و کاربردی جهانی دارد.

زبان PHP یک زبان شی گرا است که برای  طراحی وب‌سایت، به وجود آمده است و  همچنین شباهت بسیار زیادی با زبان برنامه‌نویسی c دارد. البته در نسخه‌های جدید زبان php، با زبان جاوا اسکریپت نیز شباهت‌هایی پیدا کرده است. PHP یک زبان سمت سرور است. به این معنا که صفحات PHP ابتدا توسط سرور (Apache یا IIS) پردازش شده و سپس خروجی به‌صورت کدهای HTML است و برای مرورگری که کاربر با آن به اینترنت متصل شده، ارسال می‌شود.

php چیست و چه کاربردی دارد؟

کار PHP چیست؟

PHP یک زبان برنامه‌نویسی است که به‌وسیله آن، می‌توانیم اقدام به طراحی صفحات وب داینامیک (Dynamic) کنیم. دربارهٔ صفحات وب داینامیک در ادامهٔ این مقاله توضیح خواهیم داد.

در پاسخ به سؤال کار PHP چیست، می‌توان گفت که PHP کارهای پشت‌صحنه را در صفحات وب انجام می‌دهد. به این معنا که شما با استفاده از PHP قادر به تغییر ظاهر سایت نیستید؛ زیرا زبان برنامه‌نویسی، تأثیر مستقیمی روی ظاهر سایت ندارد و در‌واقع شما می‌توانید با استفاده از PHP، اطلاعات مختلف را از پایگاه‌داده بگیرید و به کاربر نشان دهید.

اگر بخواهیم واضح‌تر توضیح دهیم، درحقیقت PHP یک زبان برنامه‌نویسی است که قدرت اصلی آن زمانی آشکار می‌شود که با یک پایگاه‌داده یا Database ترکیب شود. PHP می‌تواند اطلاعات را به دیتابیس وارد کند و همین‌طور از آن، اطلاعات مختلف را بخواند و به کاربر نشان دهد.

منظور از صفحات وب داینامیک و استاتیک چیست؟

صفحه استاتیک

صفحه استاتیک یا ایستا، به صفحه‌ای گفته می‌شود که در خود، محتوای ثابت و یکسانی برای همهٔ کاربران قرار داده است. این صفحات که اغلب با HTML، CSS و Javascript طراحی شده‌اند. همچنین برای نمایش محتوا، معمولاً درخواستی به سرور ارسال نمی‌کنند یا در‌واقع یک درخواست واحد و ثابتی به سرور ارسال می‌کنند که پاسخ سرور هم در همهٔ شرایط برای این صفحات، یکسان است؛ مانند صفحات تماس با ما یا درباره ما.

صفحات داینامیک

صفحات داینامیک یا پویا، به صفحاتی گفته می‌شود که دارای محتوای متفاوتی، برای کاربران است. برای ساخت این صفحات از زبان‌های برنامه‌نویسی مانند php، ajax، asp.net و… استفاده می‌شود. در صفحات داینامیک بر اساس انتخاب یا رفتار کاربر، محتواهای گوناگونی نمایش داده خواهد شد. برای مثال، صفحات آب‌وهواشناسی که بر اساس انتخاب استان و شهر، محتوای متفاوتی را باتوجه‌به شهر انتخابی، نمایش خواهد داد.

کاربرد چیست ؟php

MySQL چیست ؟

اگر بخواهیم یک تعریف خیلی کلی از MySQL برای شما بیان کنیم، می‌توانیم بگوییم که MySQL یکی از مدل‌های پایگاه‌ داده‌ای است که PHP می‌تواند با آن کار کند. در واقع شما با استفاده از PHP می‌توانید به پایگاه‌داده MySQL وصل شوید، اطلاعات را وارد آن کنید و همین‌طور اطلاعات وارد شده را نیز از آن، بخوانید و در صفحه وب خود‌تان نمایش دهید.

مزایا و قابلیت‌های PHP چیست؟

در این قسمت قصد داریم که شما را با مزایا و قابلیت‌های PHP به‌عنوان یک زبان برنامه‌نویسی سمت سرور، آشنا کنیم. این ویژگی‌ها عبارت‌اند از:

  • امکان اجرا پلتفرم‌های مختلفی مانند، ویندوز، لینوکس، مکینتاش و… را دارد.
  • سازگاری کامل با تمام وب سرویس هایی که امروزه استفاده می‌شوند (مثل Apache و IIS).
  • زبان php امکان پشتیبانی از انواع مختلفی از پایگاه‌های داده و همچنین دیتابیس‌ها را نیز دارد.
  • زبان php کاملاً رایگان است.
  • سادگی کار با PHP بسیار ساده است.
  • قابلیت تولید صفحات داینامیک را دارد.
  • قابلیت ارسال اطلاعات به دیتابیس، خواندن اطلاعات از دیتابیس و ویرایش و حذف اطلاعات موجود در دیتابیس
  • ارتباط برقرار کردن با فرم‌های HTML
  • فراهم‌کردن امکان کار با Cookieها و Sessionها
  • قابلیت امکان رمزگذاری کردن اطلاعات حساس
  • تولید و ویرایش فایل‌های txt, pdf, jpg و…
  • Open Source است

این قابلیت‌ها همگی به‌صورت پیش‌فرض در PHP قرار داده شده‌اند. همچنین شما می‌توانید با استفاده از کتابخانه‌های مختلف PHP، به امکانات خارق‌العاده دیگری نیز دست پیدا کنید.

مزایا شغلی زبان برنامه نویسی فرانت اند

رقبای PHP

در دنیای بزرگ برنامه‌نویسی سمت سرور، PHP هیچگاه بی‌رقیب نبوده و همچنین همیشه رقبای سرسختی را در کنار خود دیده است. یکی از جدی‌ترین رقیب‌های PHP در چند سال اخیر، زبان برنامه‌نویسی ASP.NET بوده و همیشه انتخاب میان برنامه‌نویسان PHP و ASP یک بحث بسیار بزرگی است و  برنامه‌نویسان این دو زبان، هرکدام زبان برنامه‌نویسی خود را بهتر و حرفه‌ای‌تر می‌دانند.

همچنین اگر بخواهیم به دیگر رقبای PHP اشاره کنیم، می‌توانیم به JSP، ColdFusion, Perl و… نیز اشاره کرد.

نمونه سایت‌های طراحی‌شده با PHP

اکنون، در این قسمت از مقاله می‌خواهیم شما را با برخی از سایت‌هایی که با PHP قدرت گرفته‌اند، آشنا کنیم.

این سایت‌ها عبارت‌اند از:

  • دیجی‌کالا (به‌تازگی سیستم خود را از ASP.NET به PHP تغییر داده‌اند.)
  • آپارات
  • فیس‌بوک
  • ویکی‌پدیا
  • یاهو
  • تامبلر
  • وردپرس
  • و …

همان‌طور که می‌بینیم سایت‌های داخلی و خارجی بزرگی توسط PHP نوشته شده‌اند، درحالی‌که خیلی از برنامه‌نویسان معتقدند که PHP مناسب طراحی سایت‌های بزرگ نیست.

آموزش PHP

برخلاف اینکه PHP یک زبان برنامه‌نویسی حرفه‌ای است، اما یادگیری آن برای اکثر افراد در ابتدا بسیار ساده و آسان می‌باشد و لازمهٔ آن پیداکردن یک منبع خوب آموزشی است که بتواند شما را در این مسیر یاری کند. برای مثال سایت‌های زیر در به‌عنوان یک منبع آموزشی خوب معرفی می‌شوند:

  • سایت رسمی PHP
  • Sevenlearn
  • W3Schools

پس از یادگیری مقدماتی، نوبت به مباحث پیشرفته‌تر و حرفه‌ای‌تری می‌رسید که در PHP وجود دارد و طبیعتاً یادگیری و تسلط به آن‌ها نیازمند صرف وقت، انرژی و تلاش بسیار است.

پیش از شروع یادگیری PHP خیلی بهتر است که با دنیای وب و برنامه‌نویسی کمی آشنایی داشته باشید. مثلاً اگر شما پیش از شروع آموزش PHP به طراحی وب با HTML و CSS تسلط داشته باشید، یادگیری PHP برای شما نیز بسیار ساده و راحت خواهد شد.

php-چست-و-چه-کاربردی-دارد؟

نحوه نصب و اجرا PHP

برای شروع کدنویسی توسط PHP به سه چیز نیاز است؛ برنامه‌ای برای کدنویسی، سرور و مرورگر.

برنامه کدنویسی

به‌وسیلهٔ برنامه‌های ساده‌ای مانند notpad نیز می‌توان کدنویسی PHP را انجام داد؛ اما بهتر است از نرم‌افزار‌های حرفه‌ای‌تری مانند Dreamweaver، NuSphere ،PhpED استفاده کرد. زیرا طراحی این نرم‌افزارها به‌گونه‌ای است که ضمن راحت‌تر کردن فرایند کدنویسی، خطاهای شما را در کد زدن را به حداقل خود می‌رساند.

مرورگر

استفاده از مرورگرهایی با سرعت بالا مانند کروم و فایرفاکس بهتر است.

سرور

اگر فقط قصد یادگیری PHP را دارید می‌توانید از سرورهای مجازی مانند، WampServer وXampServer، بدون صرف هزینه استفاده کنید؛ اما اگر قصد مشاهده کدهای خود را در شبکه جهانی داشته باشید باید اشتراک شرکت‌های ارائه‌دهنده سرور را خریداری کنید.

سخن آخر

در پایان امیدواریم که زبان برنامه‌نویسی PHP را به طور کامل برای شما عزیزان توضیح داده باشیم و شما را با ویژگی‌ها، قابلیت‌ها، مزیت‌ها و … این زبان آشنا کرده باشیم. تیم پاسخگویی رویال کد بی‌صبرانه منتظر سؤالات، نظرات و انتقادات عزیزانی همچون شماست که در کوتاه‌ترین زمان پاسخگوی شما باشند.

اگر این مقاله برایتان مفید بود با دوستانان به اشتراک بگذارید:
لینک مقاله کپی شد
پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

دیدگاه ها
  • اکبری گفت:

    Php زبان برنامه نویسی فوق العاده عالی برای برنامه نویسی بک اند هس، تقریباً ۵۰ درصد سایت های که من تا امروز دیدم با php کد زده شده.

    مقاله خیلی خوبی نوشتید، ممنونم

    • سارا کاراموزیان گفت:

      خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده اگر علاقه دارید میتوانید مقاله‌ی دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی را مانند  python ،asp ، javascript مطالعه کنید.