برنامه نویسی Front End چیست؟
رضا ذوالعلی
شهریور 18, 1401
فرانتاند چیست؟
فرانتاند یا Front End، بخشی از یک نرمافزار یا وبسایت است که کاربران میتوانند آن را مشاهده کنند. در واقع فرانتاند، کدهای غیر قایل فهم را برای کاربران، در یک قالب ظاهری گرافیکی جذاب، نمایش میدهد تا افراد بتوانند بهراحتی به بخشهای مختلف وبسایت مراجعه و همچنین از آن استفاده کنند.
در بخشهای یک وبسایت، صداها، تصاویر، ویدئوها، فرمهای ورودی اطلاعات مانند (نام کاربری) و موارد دیگر که برای کاربر قابلفهم باشد و بتواند بهراحتی از آن استفاده کند، قرار میگیرد.
فرانتاند یکی از اصطلاحات طراحی سایت است و زبان فرانتاند، این روزها بسیار موردتوجه کاربران قرار گرفته است.
فرانتاند به دو بخش اصلی تقسیم شده است، عبارتاند از:
بخش طراحی
در بخش طراحی، در واقع طراحان، ظاهر سایت را با نرمافزارهایی مانند فیگما، فتوشاپ، ادوبی ایکس و… طراحی میکنند.
بخش توسعه
بخش توسعه، مانند یک رابط کاربری عمل میکند بهگونهای که نقش پیادهسازی ظاهر سایت را با قالب کدهای HTML ، Javascript و CSS دارد.
کدهای نوشته شده در قسمت فرانتاند، در مرورگر کاربران، پردازش و اجرا میشوند بهطوریکه کاربران بهآسانی، به کدهای فرانتاند دسترسی دارند و بهراحتی میتوانند این کدها را مشاهده کنند.
فرانتاند با بخش بکاند رابطه مستقیم دارد و رویهم تأثیر میگذارند.
زبانهای برنامهنویسی فرانتاند (Front end) کداماند؟
امروزه زبانهای زیادی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید در حوزهٔ فرانتاند، کدنویسی کنید. اما مهمترین زبانهایی که اغلب با آن کدنویسی فرانتاند انجام میدهند را میتوان به سه زبان اصلی HTML، CSS و Javascript اشاره کرده. در ادامه توضیحی بر این سه زبان اصلی( HTML ، Javascript و CSS )فرانتاند خواهیم داشت.
با پیشرفت تکنولوژی و نیاز روزافزون به این سه زبان اصلی، هر یک از این سه زبان، قالب زبانهای جدیدی با نسخهها مختلفی دارند؛ مثلاً تایپ اسکریپت بهعنوان یک نسخه بهبودیافته از زبان جاوا اسکریپت آمده است و از تایپ اسکریپت هنگام کدنویسی با برخی از فریمورکها مانند انگولار استفاده میشود.
زبان HTML
توجه داشته باشید برخلاف تصور اغلب افراد، زبان HTML، یک زبان برنامهنویسی نیست در واقع یک زبان نشانهگذاری است.
از زبان HTML بهعنوان بدنه اصلی و هسته صفحات وبسایت استفاده میشود بخواهیم مثالی از دنیای واقعی بزنیم تا بیشتر به مفهوم زبان HTML پی ببرید میتوانید یک ساختمان را تصور کنید، ساختمان از بدنه و اسکلت تشکیل شده یا بدن انسان از اسکلت و استخوان تشکیل شده است زبان HTML هم دقیقاً حکم بدنه و اسکلت یک وبسایت را دارد.
منظور از زبان نشانهگذاری این است که کدهای نوشته شده به زبان HTML مانند فایلی است بهطوریکه اجزا مختلف آن، با تگ از یکدیگر جدا شدهاند.
برای آشنایی بیشتر با زبان HTML و انواع تگهای HTML، میتوانید مقالههای مربوط به آنها را مطالعه کنید.
زبان CSS
زبان CSS بهمنظور استایل دهی، برای اجزای مختلف سایت مانند تصویر، متن، کادرها و.. استفاده میشود. در واقع زمانی که شما با زبان HTML بدنه و اجزا یک سایت یا برنامه را ساختید با زبان CSS شکل و ظاهر اجزا سایت را شخصی سازی میکنید. اگر بخواهیم مثالی در دنیای واقعی بزنیم که بیشتر به مفهوم زبان CSS پی ببرید میتوانید ساختمانی را تصویر کنید که اسکلت و بدنهٔ آن ساخته شده و حالا باید نما به ساختمان داده شود، زبان CSS نیز، حکم ظاهر و شکل المانهای یک سایت را دارد.
برای آشنایی بیشتر با زبان CSS میتوانید مقالهٔ مربوط با آن را مطالعه کنید.
زبان Javascript
زبان جاوا اسکریپت در سمت کاربر پردازش میشود در واقع صفحاتی را که با زبان HTML وCSS طراحی کردهاید، برنامهنویسی فرانتاند با کمکگرفتن از زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت میتواند به پویایی این صفحات بپردازد. به طور ساده اگر بخواهیم بگوییم؛ یعنی شما با کمک زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت میتوانید به صفحات طراحی شده جان ببخشید. به طور مثال، زمانی که روی دکمهٔ ارسال یک سایت کلیک میکنید با کمک زبان جاوا اسکریپت است که فرم به سرور ارسال میشود.
برای آشنایی بیشتر با زبان Javascript میتوانید مقالهٔ مربوط با آن را مطالعه کنید.
به چه مهارتهایی برای برنامهنویسی فرانتاند نیاز داریم؟
حال که به مفهوم برنامهنویسی فرانتاند پی بردید، خوب است بدانید که چه مهارتهایی برای برنامهنویسی فرانتاند باید داشته باشید.
فرانتاند در واقع یکی از مهمترین بخشهای یک کسبوکار است؛ زیرا باتوجهبه گسترش اینترنت و خریدهای آنلاین،فروشگاهها نیاز به وبسایت دارند و همچنین وبسایت یک فروشگاه باید ظاهر مناسبی داشته باشد تا توجه مشتری را جلب کند در غیراین صورت ممکن است، صاحب فروشگاه فرصتها را از دست بدهد.
اگر قصد دارید توسعهدهنده و طراح برنامهنویسی فرانتاند شوید باید مهارتها و ویژگیهای مختلفی داشته باشید تا بتوانید در کار خود حرفهای شوید. در ادامه به برخی از مهمترین مهارتهای یک برنامهنویس فرانتاند اشاره میکنیم.
یادگیری زبانهای برنامهنویسی HTML ، CSS و Javascript
اگر میخواهید یک برنامهنویس فرانتاند شوید، ابتدا باید بهصورت حرفهای بتوانید با زبان های اصلی که در قسمت بالا گفته شد (HTML، CSS و Javascript) کدنویسی کنید. برنامهنویسی فرانتاند نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی، بسیار ساده است و همچنین منابع زیادی برای یادگیری فرانتاند در اینترنت وجود دارد تا بتوانید بهآسانی، این زبان را یادگیرید و بهصورت حرفهای وارد بازار کار فرانتاند شوید.
آشنایی با نیاز کاربران
برنامهنویسان فرانتاند باید کاملاً نیاز کاربران هر حوزهٔ کاری را بدانند.
به طور مثال، برنامهنویس فرانتاند باید بتواند رابط کاربری یک برنامه را طوری طراحی کند که کاربر هنگام استفاده از آن تجربه خوبی داشته باشد و نیازهای آن را رفع کند.
به زبان ساده بخواهیم بگوییم، در حقیقت برای اینکه بتوانید یک برنامهنویس فرانتاند موفق شوید باید در مرحلهٔ اول، بتوانید کاربر و نیازهایش را کامل بشناسید و بر اساس آن نیازها، صفحات سایت را طراحی و پیادهسازی کنید.
آشنایی با کتابخانهها و فریمورکهای فرانتاند Javascript
به دلیل استانداردهای زیادی که زبان برنامهنویسی Javascript دارد میتوانید با استفاده از این زبان، پیادهسازیهای مختلفی انجام دهید. به همین دلیل است که زبان جاوا اسکریپت هرچند وقتی یکبار یک فریمورک جدید و سفارشی به مجموعه فریمورکهای جاوا اسکریپت اضافه میکند.
فریمورکهای جاوا اسکریپت امکانات پیشرفتهای را در اختیار طراحان فرانتاند میگذارند به طور مثال، میتوان به فریمورکهای Angular، Vu.js و.. اشاره کرد.
آشنایی با اصول طراحی واکنشگرا
یکی دیگر از مهارتها طراحی واکنشگرا یا ریسپانسیو است که اهمیت بسیار دارد. رابط کاربری استاندارد باید به صورتی باشد که در پلتفرمها و دستگاههای متفاوت، عملکرد برنامه را دچار اختلال نکند. در حقیقت باید متناسب با نوع دستگاه یا پلتفرمی که در حال اجرا آن است، واکنش مناسب نشان دهد. توجه داشته باشد، اگر رابط کاربری بهدرستی طراحی نشده باشد، ارزش برنامه یا سایت از بین میبرد و دیگر کاربر با سایت یا برنامه شما کار نمیکند.
داشتن سلیقه و خلاقیت
یکی از مهمترین مهارتها برای برنامهنویسی فرانتاند داشتن طرحهای خلاقانه، جذاب، کاربرپسند و همچنین کاربردی است.
در حقیقت طراح موفق در زمینه برنامهنویسی فرانتاند کسی است که بتواند رابط کاربری خلاقانه متناسب با استانداردهای نیاز کاربران را طراحی کند.
یادگیری نرمافزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ
زمانی که میخواهید صفحه وب را با پیچیدگی المانهای زیاد پیادهسازی کنید، در حالت به شما توصیه میکنیم قبل از کدنویسی طرح آن را با برنامهٔ فتوشاپ رسم کنید و بعد موافق اعضای تیم خود آن را پیادهسازی کنید
نرمافزارهای گرافیکی مانند Figma ،Adobe xd و…میتوانند به شما در این مسیر کمک کنند.
تفاوت برنامهنویسی فرانتاند و بکاند چیست؟
بکاند قسمتی از یک نرمافزار یا وبسایت است که برای کاربران قابلمشاهده نیست. کاربران به کدهای نوشته شده در بخش بکاند دسترسی ندارند. در واقع بکاند هسته یک نرمافزار یا وبسایت است که وظیفه کنترل منطق آن را بر عهده دارد. بکاند با پایگاهداده و سرور اصلی در ارتباط است.
به طور مثال، زمانی که کاربر بر روی یک گزینه در سایت کلیک میکند، در واقع روی یکی از المانهای وبسایت کلیک کرده است در این هنگام فرانتاند این کلیکی که از سمت کاربر شده را شناسایی میکند و بر اساس کدی که برنامهنویس فرانتاند نوشته است در خواست خود را به بخش بکاند میدهد در حقیقت بر اساس منطقی که برنامهنویس بکاند در طراحی وبسایت پیادهسازی کرده است، آن درخواست اجرا میشود.
در این قسمت ممکن است پردازشی، در کدهای بکاند انجام شود یا اطلاعاتی از پایگاهداده گرفته شود یا نیازی به برقراری ارتباط با پایگاهداده نباشد و در آخر جواب نهایی دوباره توسط قسمت بکاند به فرانتاند فرستاده میشود و در اینجا، فرانتاند آن را به کاربر در قالب المانهای گرافیکی مانند تصاویر، پیام و… نشان میدهد. هرکدام از این زبانها روی قسمتهای مختلف یک وبسایت یا برنامه کار میکنند همچنین عملکرد این دو زبان کاملاً روی کیفیت دیگری تأثیر میگذارد پس بهنوعی میتوان گفت، آنها مکمل یکدیگر هستند.
برای آشنایی بیشتر با زبان برنامهنویسی Back End میتوانید مقالهٔ مربوط با آن را مطالعه کنید.
تفاوت برنامهنویس فرانتاند و طراح رابط کاربری (Ui) چیست؟
فرانتاند از دو بخش تشکیل شده است عبارتاند از:
طراحی رابط کاربری
به بخش طراحی تجربهٔ کاربری (User Experience) یا بهاصطلاح UX گفته میشود. UX مشخص میکند که تعامل کاربر با یک وبسایت یا نرمافزار به چه شکل باید باشد.
توسعه رابط کاربری
بخش توسعهٔ رابط کاربری (User Interface) هم UI نامیده میشود. UI مشخص میکند که این ارتباط یا همان رابط کاربری، چگونه به نمایش گذاشته شود.
در حقیقت طراحان UX مشخص میکنند صفحات شامل چه المانهایی باشند به طور مثال، در یک صفحه از وبسایت نیاز به داشتن دکمه است یا خیر، درحالیکه طراحان UI روی ظاهر و پیادهسازی المانها کار میکنند.
این دو قسمت در کنار هم بخش فرانتاند را تشکیل میدهند شاید در ظاهر به هم شبیه باشند؛ اما در عمل و تخصص، کاملاً دوشاخه جدا هستند.
مزایای شغل برنامهنویس فرانتاند
برنامهنویسی فرانتاند مزایا شغلی نسبتاً زیادی دارد؛ زیرا در دنیای امروزی هر سازمان، شرکت، فروشگاه و… به وبسایت نیاز دارند و تقریباً نیاز هر شغلی، داشتن وبسایت است. در واقع طبق آمار، فرصتهای شغلی طراحی وبسایت در دنیا از هر شغل دیگری بیشتر است. این مورد تنها مزیت شغلی فرانتاند نیست؛ زیرا مزایای دیگری هم دارد که شما را از انتخاب این شغل راضی نگه میدارد به طور مثال:
- یادگیری و استفاده از فرانتاند بسیار آسان است.
- درآمد خوبی دارد.
- امکان دورکاری دارد بهگونهای که از هرجای دنیا باشید میتوانید با شرکتهای مختلف در سراسر دنیا کار کنید.
- رشد شغلی زیادی دارد.
- فرانتاند رشد زیادی دارد.
- برنامهنویسی فرانتاند، یکرشته خلاقانه و جذاب است بهطوریکه از آن خسته نمیشوید.
- میتوانید بهصورت فریلنس برای خودتان کار کنید.
موقعیتهای شغلی برای برنامهنویس فرانتاند چگونه چیست؟
یکی از سؤالهای اغلب افراد این است که موقعیت شغلی برای برنامهنویسان فرانتاند چگونه است؟
بیشتر افراد فکر میکنند که موقعیت شغلی برنامهنویس فرانتاند، در واقع فقط طراحی سایت فرانتاند است، اگر شما هم اینگونه فکر میکنید باید بگویم که یک برنامهنویس فرانتاند، میتواند سمتهای مختلفی توی شرکتها، ارگانها و… داشته باشند. از جمله مهمترین موقعیت شغلی برای شخصی که مهارت برنامهنویسی فرانتاند را دارد، عبارتاند از:
- توسعهدهندهٔ Front End
- توسعهدهندهٔ Front End موبایل
- Front End DevOps
- مهندس Front End
- طراح UI
- طراح Front End وب
- متخصص سئوی Front End
- تست و دیباگر سایت
درآمد و حقوق برنامهنویس فرانتاند چقدر است؟
به طور میانگین درآمد یک برنامهنویس فرانتاند در دنیا بین 65 تا 110 هزار دلار است و در کشور ما از 3 میلیون تومان شروع میشود و باتوجهبه عنوان شغلی تا بالای 10 میلیون تومان نیز میرسد. درواقع باتوجهبه وظایفی که دارید، میزان حقوق دریافتی نیز، متفاوت است.
سخن آخر
اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که به طراحی وبسایت و برنامه علاقه دارید، میتوانید برنامهنویس فرانتاند موفقی شوید. البته علاوه بر مهارت باید دانش خود را نیز روزبهروز افزایش دهید؛ چراکه سازمانها و کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که علم روز دنیا را، در برنامهنویسی دارند.
هر سؤالی که درباره این زبان داشته باشید میتوانید در قسمت نظرات همین مقاله با ما در میان بگذارید تا سریعاً متخصصان رویال کد پاسخگو شما باشند.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد