ریسپانسیو چیست و چه مزیتی برای سایت شما دارد؟

رویال کد > ریسپانسیو چیست و چه مزیتی برای سایت شما دارد؟
ریسپانسیو چیست

رضا ذوالعلی

آبان 9, 1401

اگر در حوزه تکنولوژی به سال‌های قبل برگردیم درواقع به کامپیوترها و گوشی‌های همراه ساده می‌رسیم. گوشی‌های همراهی که مهم‌ترین نقش آن‌ها تماس و پیام کوتاه بود و در ورژن‌های پیشرفته از آن، برای عکاسی و پخش موزیک استفاده می‌کردند.

اما با پیشرفت در حوزه‌های دیجیتال و تکنولوژی نه‌تنها ابعاد گوشی‌های همراه و کامپیوتر تغییر کرد، بلکه کارایی آن‌ها نیز بیشتر شد. در واقع امروزه افرا، علاقهٔ بسیاری به استفاده از گوشی‌های هوشمند و نمایشگرهای لمسی دارند و این مسئله در زندگی آن‌ها نقش مهمی ایفا کرده است.

در حال حاضر استفاده از اینترنت با گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، رایانه‌های کوچک و… افزایش‌یافته است و هر روز بر تعداد کسانی که از این تکنولوژی بهره می‌برند نیز افزوده می‌شود.

اما نکته مهمی که وجود دارد آن است که هر یک از این ابزارهای دیجیتال دارای صفحه‌نمایش متنوع و در ابعاد مختلفی هستند و این ویژگی باعث می‌شود هر محتوا و دیتایی در درون اینترنت به‌اندازه و شکل ابزار دیجیتالی در دسترس نشان داده شود.

آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که چگونه یک سایت در هر نمایشگری و با هر اندازه‌ای مرتب و منظم نمایش داده می‌شود؟ همراه رویال کد باشید تا به شما بگوییم ریسپانسیو چیست و چه نقشی دارد.

ریسپانسیو چیست؟

همان‌طور که می‌دانید امروزه دستگاه‌های هوشمندی مانند تبلت و یا گوشی‌های همراه نقش زیادی در زندگی روزمره افراد دارد و بسیاری از فعالیت‌های روزانه آن‌ها به‌وسیله این دستگاه‌ها و اینترنت انجام می‌شود. اما در این میان ریسپانسیو نقش مهم‌تری دارد.

ریسپانسیو (Responsive) واژه‌ای انگلیسی به معنی واکنش‌گرا است که در طراحی سایت از آن استفاده می‌شود. از مهم‌ترین اصطلاحات طراحی سایت نیز به‌حساب می‌آید، در واقع ریسپانسیو برای نمایش دادن سایت‌ها و دیتاهای مختلف به‌صورت صحیح داخل تمام نسخه‌های کامپیوتر و گوشی همراه به کار می‌رود.

رسپانسیو بودن سایت به کاربران این امکان را می‌دهد تا با هر نسخه‌ای از صفحه‌نمایش به سایت‌ شما دسترسی داشته باشند و در این زمینه، چالشی برای آن‌ها وجود نداشته باشد. ازاین‌رو اگر قصد دارید به طراحی سایت بپردازید حتماً به ریسپانسیو بودن و یا به عبارتی واکنش‌گرا بودن آن، دقت کنید.

ریسپانسو چیست؟

رسپانسیو بر روی سایت چه تأثیری درد؟

آیا شما می‌دانید چرا ریسپانسیو بودن سایت مهم است؟ یا اگر سایت شما واکنش‌گرا نباشد چه آینده‌ای در انتظار آن است؟ همراه ما باشید تا مزیت‌های رسپانسیو بودن سایت را، برای شما بیان کنیم:

ارائه خدمات بهتر به بازدیدکنندگان سایت

ریسپانسیو سایت، جدا از این که نظم سایت شما در هر صفحه‌نمایش و مرورگری را به همراه دارد، همچنین باعث می‌شود شما بتوانید خدمات بهتری به مشتریان و بازدیدکنندگان خود ارائه دهید. این ویژگی شاید به‌ظاهر چندان مهم نباشد؛ اما برای کاربران از اهمیت بالایی برخوردار است. نمایش درست سایت به کاربران به جلب رضایت آن‌ها کمک بسیاری می‌کند.

کاهش هزینه‌ها با سایت ریسپانسیو

همان‌طور که می‌دانید کاربران از دستگاه‌های مختلفی برای مشاهدهٔ وب‌سایت‌ها استفاده می‌کنند. اگر مدیر سایتی بخواهد به‌ازای هر سایز دستگاه، قالب اختصاصی طراحی کند، هزینه زیادی باید بپردازد. ضمن اینکه هزینه نگهداری و ارتقا نیز در این حالت بیشتر است.

بااین‌حال ممکن است دستگاه‌هایی وجود داشته باشد که سایت در آن‌ها به‌درستی نمایش داده نمی‌شود. بهترین روش درواقع، جایگزین استفاده از طراحی سایت ریسپانسیو یا همان واکنش‌گرا است.

داشتن سایت ریسپانسیو به شما کمک می‌کند تا سایتتان برای همه مخاطبان و همچنین دستگاه‌های مختلف به‌درستی نمایش داده شود.

بهبود عملکرد سئو سایت

واکنش‌گرا بودن سایت شما برای بهبود عملکرد سئویی نیز مناسب است و کمک خواهد کرد که سایت شما از نظر سئو، در جایگاه خوبی قرار گیرید.

این موضوع به این معناست که یعنی شما پیوند خوبی را با گوگل برقرار خواهید کرد و می‌توانید امیدوار باشید که بیشتر از قبل در معرض بازدید قرار گیرید. نمایش درست سایت در دستگاه‌های مختلف یکی از معیارهای اصلی گوگل برای امتیازدهی به سایت شما است.

بهبود عملکرد سئو سایت با ریسپانسیو

افزایش درآمد

زمانی که یک سایت نمایش درستی را برای کاربران ارائه دهد، درحقیقت به این معناست که در جایگاه مناسبی از گوگل، قرار گرفته است و بازدیدکنندگان بهتری داشته است. در این صورت اگر شما یک فروشگاه اینترنتی داشته باشید، فروشتان بالا می‌رود. اگر خدماتی ارائه می‌دهید، سفارشاتی که می‌گیرید بیشتر خواهد بود. بدین صورت درآمد شما افزایش بسیاری خواهد داشت.

ریسپانسیو چه معایبی دارد؟

اکنون که از مزایا و تأثیرات ریسپانسیو بودن سایت مطلع شدید بهتر است از معایب آن نیز بدانید. عیب‌هایی که برای ریسپانسیو بودن مطرح شده است در دو قسمت کلی بیان می‌شود.

عدم تأثیر در سرعت برای کاربران موبایلی

استفاده از سایت ریسپانسیو هیچ کمکی به کاربران موبایلی برای افزایش سرعت بارگذاری سایت نمی‌کند. درواقع در نسخه موبایلی سایت ریسپانسیو، زمان صرف کاهش سایز تصاویر و قسمت‌ها می‌شود تا با دستگاه موردنظر تطبیق پیدا کند.

شاید بعضی المان‌ها از دید کاربر پنهان شوند؛ اما حذف نخواهند شد. همین مسئله مشخص می‌کند که سایت ریسپانسیو مزیتی در سرعت بارگذاری سایت، نخواهد داشت.

عدم پشتیبانی از برخی مرورگرها

برای طراحی سایت ریسپانسیو از تکنولوژی‌هایی مانند مدیا کوئری استفاده می‌شود که بعضی از مرورگرها از آن پشتیبانی نمی‌کنند. این مسئله باعث می‌شود که حتی اگر شما سایت ریسپانسیو داشته باشید در نمایش به کاربر دچار مشکل شوید؛ البته مرورگرهای جدیدتر، این پشتیبانی را دارند؛ اما به‌هرحال ممکن است کاربری از مرورگر دیگری استفاده نماید.

چگونه ریسپانسیو بودن سایت را تست کنیم؟

درصورتی‌که می‌خواهید متوجه شوید سایتی ریسپانسیو هست یا خیر، جدا از بررسی مستقیم در دستگاه‌های مختلف که بسیار زمان‌بر است، می‌توانید از ابزارهایی که برای این کار ارائه شده‌اند، استفاده نمایید.

معتبرترین این ابزارها، ابزاری است که خود گوگل در اختیار مدیران سایت‌ها قرار داده است. از طریق آدرس اینترنتی “https://search.google.com/test/mobile-friendly” می‌توانید بررسی موردنظر خود را انجام دهید.

سپس از اینکه وارد سایت شدید از شما می‌خواهد که URL سایت خود را وارد کنید. این سایت می‌تواند که یک قطعه کد را از لحاظ واکنش گرایی بررسی کند.

بعد از اینکه لینک سایت خود را وارد کردید باید چند لحظه صبر کنید تا بررسی سایت شما را انجام دهد. اگر پیغام Page is mobile friendly را دریافت کردید به این معناست که سایت شما کاملاً واکنش‌گرا طراحی شده است.

سایت Designmodo Responsive Test

شما در این سایت می‌توانید لینک سایت خود را وارد کنید سپس صفحه اصلی سایت شما را نشان می‌دهد و در آخر می‌توانید با پیکسل بندی اندازه آن را واکنش‌گرا طراحی کنید. همچنین 3 سایز تبلت، موبایل و دسکتاپ را نیز داراست.

سایت Am I Responsive

در این سایت نیز می‌توانید لینک خود را وارد کنید تا بتوانید ریسپانسیو بودن سایت خود را چک کنید. مانند ابزار بالا در سه نسخهٔ  تبلت، موبایل و دسکتاپ می‌توانید سایت خود را چک کنید و همچنین ظاهر آن را مشاهده نمایید. ویژگی مثبتی که این سایت دارد این است می‌توانید سایت‌هایی که در لوکال‌هاست را در این ابزار چک کنید که این مورد، قابلیت بسیار مهمی است.

سایت responsivedesignchecker.com

در سایت نیز می‌توانید با واردکردن آدرس سایت خود به بررسی واکنش گرایی بپردازید.

تست ریسپانسیو بودن سایت

چگونه سایت ریسپانسیو داشته باشیم؟

برای داشتن یک سایت ریسپانسیو باید در زمان طراحی سایت، برنامه‌نویس شما از روش‌های مختلف این کار را انجام دهد. معمول‌ترین این روش‌ها عبارت‌اند از:

CSS

یکی از روش‌هایی که یک طراح سایت می‌تواند سایت شما را ریسپانسیو کند، استفاده از @media در CSS است. با این روش شما می‌توانید به المان‌های html استایل‌های مختلفی را اعمال کنید. این روش بدین‌گونه است که برنامه‌نویس به کمک @media مشخص می‌کند برای هر سایز، چه اندازه و چه نوع استایلی اعمال شود. به مثال زیر توجه کنید:

h2 { font-size: 20px; }

@media (max-width: 425px) {

h2 { font-size: 14px; }

}

در این مثال، حالت عادی اندازه تگ h2 برابر با 20 است درحالی‌که همین تگ در اندازه مخصوص موبایل به 14 کاهش پیدا می‌کند.

Bootstrap

بوت‌استرپ فریم‌ورک معروف برای طراحی سایت است. در بوت‌استرپ شما به کمک jquery، css و html می‌توانید به‌صورت رایگان سایتی طراحی کنید که ریسپانسیو باشد.

توابعی که در bootstrap به کار برده می‌شوند، تحت‌تأثیر اندازه صفحه‌نمایش دستگاه کاربر تغییر می‌کنند و عملاً سایت ریسپانسیو خواهد بود.

برای استفاده از بوت‌استرپ شما ابتدا فایل‌های لازم را به‌صورت آفلاین یا آنلاین به تگ‌های html خود اضافه می‌کنید تا بتوانید عملکرد مطلوبی را مشاهده نمایید.

جهت آشنایی بیشتر با این فریم‌ورک پیشنهاد می‌کنیم حتماً مقاله بوت‌استرپ چیست را مطالعه کنید.

W3.CSS

یک فریم‌ورک از CSS تشکیل شده است که به شما کمک می‌کند سایت ریسپانسیو طراحی کنید. در این فریم‌ورک پایه کار استفاده از موبایل است؛ به این‌گونه که طراحی بر اساس صفحه موبایل، انجام می‌شود.

شما به کمک w3.css استایل‌های مختلف خود را بر اساس اندازه‌های مختلف تعیین کرده و در زمان بارگذاری سایت طبق اندازه دستگاه مخاطب، استایل موردنظر اعمال خواهد شد.

سایزهای استاندارد برای طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟

ابعاد طراحی سایت موبایل

  • 320*480 پیکسل
  • 360*640 پیکسل

ابعاد طراحی سایت تبلت و دسکتاپ

  • 1024*768 پیکسل

ابعاد طراحی سایت دسکتاپ

  • 800*1280 پیکسل
  • 980*1280 پیکسل
  • 1280*600 پیکسل
  • 1290*900 پیکسل

سخن آخر

باتوجه‌به گسترش استفاده مردم از تلفن‌های همراه هوشمند و لزوم توجه مدیران سایت‌ها به کاربران موبایلی، اهمیت داشتن یک سایت ریسپانسیو بالا رفته است.

منظور از ریسپانسیو بودن همان واکنش‌گرایی سایت به ابعاد دستگاه‌هایی است که از طریق آن‌ها سایت به مخاطب نمایش داده می‌شود. در این مقاله پس از معرفی ریسپانسیو و ویژگی‌های آن، نحوه تست ریسپانسیو بودن سایت نیز بیان شد؛ همچنین روش‌هایی که به کمک آن‌ها سایت ریسپانسیو طراحی می‌شود نیز توضیح داده شد.

اگر دررابطه‌با واکنش‌گرایی سایت سؤالی دارید آن را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید؛ همچنین اگر تابه‌حال سایتتان ریسپانسیو نبوده و یا سایتی نداشته‌اید، سفارش طراحی سایت و همچنین طراحی سایت فروشگاهی خود را به تیم متخصص رویال کد بسپارید.

خلاصه مقاله

اگر در حوزه تکنولوژی به سال‌های قبل برگردیم درواقع به کامپیوترها و گوشی‌های همراه ساده می‌رسیم. گوشی‌های همراهی که مهم‌ترین نقش آن‌ها تماس و پیام کوتاه بود و در ورژن‌های پیشرفته از آن، برای عکاسی و پخش موزیک استفاده می‌کردند. اما با پیشرفت در حوزه‌های دیجیتال و تکنولوژی نه‌تنها ابعاد گوشی‌های همراه و کامپیوتر تغییر […]

اگر این مقاله برایتان مفید بود با دوستانان به اشتراک بگذارید:
لینک مقاله کپی شد
پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

دیدگاه ها
  • میثم مطیعی گفت:

    شاید تا سال های گذشته ریسپانسیو بودن سایت یه امتیاز بود. اما الان دیگه ضرورته و اگه سایتتون ریسپانسیو نباشه، به قول رویال کد و البته طبق برداشت خودم، نه توی قلب گوگل جای خواهید داشت و نه توی قلب کاربران تون.

    بنظرم حتی سایت های بزرگ هم باید ریسپانسیو باشن، حتی اگه مشتریان زیادی دارن و در هر صورت فروششون بالاست.

    سایت ورزش سه رو اگر مشاهده کرده باشید متاسفانه ریسپانسیو نیست و نمیدونم چرا یه فکری به حالش نمیکنن. نمیدونم، شاید بخاطر اینه که کاربران ثابت خودش رو داره و دیگه اونا هم به این وضع عادت کردن:))

  • علی رمضانی گفت:

    سایتی که ریسپانسیو نباشه رو باید انداخت سطل آشغال! البته خود سایت رو که نمیشه توی سطل انداخت، اما طراح اون سایت رو میشه همچین بلایی رو سرش بیاریم!!!!

    والا:) آدم اینهمه هزینه کنه، بعد پایه ای ترین مبحث که ریسپانسیو بودن سایت هست رو توش رعایت نکنن؟ مگه میشه؟؟

    حتی اگه گوگل هم بخاطر مسائل مربوط به سئو به سایت هایی که ریسپانسیو نیستن گیر نمیداد، خود مدیر سایت باید زودتر به فکر این کار میفتاد. چون با عدم توجه به این مسئله، به راحتی همه کاربرانش رو از دست میده!