برنامه نویسی Back End چیست؟

رویال کد > برنامه نویسی Back End چیست؟

رضا ذوالعلی

مهر 24, 1401

اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که به‌تازگی با دنیای برنامه‌نویسی آشنا شده‌اید، حتماً برایتان سؤال پیش‌آمده که برنامه‌نویسی بک‌اند چیست؟

برنامه‌نویسی بک‌اند یکی از مهم‌ترین اصطلاحات طراحی سایت که دانستن آن برای ورود به دنیای برنامه‌نویسی بسیار مهم است.

به‌طورکلی برنامه‌نویسان به دودسته بک‌اند و فرانت‌اند تقسیم می‌شوند.

ما در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم برنامه‌نویسی بک‌اند و تفاوت آن با فرانت‌اند، آشنا کنیم. همچنین به شما بگوییم برای اینکه بتوانید برنامه‌نویس بک‌اند حرفه‌ای شوید، چه کاری را باید انجام دهید.

 رویال کد مانند همیشه در کنار شماست تا شما را در این مسیر یاری کند.

برنامه نویسی بک‌اند ( Back End) چیست؟

به‌طورکلی معنی واژه Back در فرهنگ لغت انگلیسی به معنای برگشت است و دقیقاً این معنی با کاری که برنامه‌نویس انجام می‌دهد، ارتباط دارد. اگر بخواهیم به طور ساده توضیح دهیم می‌توان گفت که برنامه‌های وب به دودسته تقسیم می‌شوند:

  • برنامه‌هایی که به طور مستقیم با صفحه‌های سایت ارتباط دارند و کاربران می‌توانند کدها را در سیستم مشاهده نمایند.
  • برنامه‌هایی که از چشم کاربران دور هستند و نمی‌توانند آن کدها را مشاهده کنند.

برنامه‌نویسی بک‌اند درحقیقت همان دستهٔ دوم برنامه‌های وب است که کدهای آن برای کاربران قابل رویت نیست.

برنامه‌نویسان بک‌اند به طور مستقیم با سیستم در ارتباط نیستند. درواقع آن‌ها کدها را از طریق سرور، به مرورگر کاربران ارسال می‌کنند.

در ادامه به تفاوت back end با front end می‌پردازیم تا بهتر بتوانید به مفهوم هر دو، پی ببرید.

تفاوت back end و front end چیست؟

برای اینکه بتوانید درکی خوبی از تفاوت back end و front end داشته باشید بهتر است اول با یک مثال ساده و واقعی شروع کنیم تا بهتر بتوانید تفاوت این دو را درک کنید.

بارها پیش‌آمده که فیلمی در بین مردم بسیار محبوب پیدا می‌کند و در آن بازهٔ زمانی، اکثر افراد فقط دربارهٔ بازیگران آن فیلم صحبت می‌کنند؛ اما در حقیقت برای ساخت یک فیلم خوب، فقط بازیگران در آن نقش ندارند؛ زیرا ده‌ها نفر دیگر مانند کارگردان، نویسنده و.. در پشت‌صحنه برای ساخت فیلم تلاش می‌کنند، اما مردم فقط بازیگران را می‌بینند و گمان می‌کنند این بازیگران هستند که باعث می‌شود یک فیلم جذاب ساخته شود.

درحقیقت صفحه‌های وب‌ها و سایت‌ها نیز همانند یک فیلم هستند؛ زیرا زمانی که شما ظاهر یک سایت را مشاهده می‌کنید درواقع آن را، کدهایی‌ javascript، HTML ، CSS می‌بینید. این بخش دقیقاً همانند بازیگران یک فیلم هستند که به آن برنامه‌نویسی فرانت‌اند می‌گویند.

اما برای ایجاد یک سایت فقط به این کدها نیاز نیست، موارد دیگری نیز در این مسیر بسیار نقش دارند؛ اما چون کاربران آن‌ها را مشاهده نمی‌کنند، گمان می‌کنند که فقط کدهای javascript، HTML ، CSS برای وب‌سایت‌ها نقش دارند.

درحقیقت کدها و برنامه‌های دیگری نیز نوشته و اجرا می‌شوند که در نمایش ظاهر سایت، نقش بسیار مهمی دارند؛ چراکه آن‌ها به‌وسیلهٔ یک سرور به دست کاربران می‌رسند، و دیگر قابل‌مشاهده نیستند. درواقع می‌شود گفت که این کدها و برنامه‌ها، نقش افراد پشت‌صحنه یک فیلم را اجرا می‌کنند که به آن بک‌اند می‌گویند.

برای اینکه بیشتر درباره برنامه‌نویسی فرانت‌اند بدانید، می‌توانید مقالهٔ فرانت‌اند چیست را مطالعه کنید.

فرایندهایی مانند ایجاد سازگاری اندازهٔ صفحه با شرایط، بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو و… توسط برنامه‌نویسی فرانت‌اند انجام می‌شود.

امکان رویت کدهای فرانت‌اند در سیستم کاربر وجود دارد؛ اما کدهای بک‌اند در سیستم کاربر قابل رویت نیستند و فقط می‌تواند آثار آن را حس کند.

زبان‌هایی که در برنامه‌نویسی فرانت‌اند و بک‌اند استفاده می‌شوند با یکدیگر تفاوت دارند.

بک‌اند وظیفه دارد که داده‌ها را مرتب کند و به فرانت‌اند ارسال کند تا برای کاربران نمایش داده شود.

Server side به چه معناست؟

به زبان‌های برنامه‌نویسی‌ای که سمت سرور اجرا می‌شوند، زبان‌های Server Side می‌گویند.

زبان‌هایی در این دسته قرار می‌گیرند که روی سرور اجرا می‌شوند، درواقع برای اجراشدن به یک سرور نیاز دارند. این سرورها می‌توانند شبیه‌ساز لوکال‌هاست یا سرور باشند، همچنین می‌توانند یک سرور واقعی در دنیای آنلاین باشند.

به مجموع فعالیتی که این زبان‌ها انجام می‌دهند، برنامه‌نویسی بک‌اند Back End می‌گویند.

ویژگی‌های server side

  • مرورگرها توانایی خواندن یا دریافت کدها را ندارند؛ چراکه فقط کدهایی که از سمت سرور اصلی پردازش می‌شوند، نشان داده می‌شود.
  • زمانی که به اطلاعات پویا نیاز داشتید، باید از زبان‌های سمت سرور استفاده کنید.
  • زبان‌های برنامه‌نویسی سمت سرور نمی‌توانند مرورگر را درک نمی‌کند و در نتیجه در دسترس کاربران نیز قرار ندارد.

زبان‌هایی server side عبارت‌اند از:

  • پایتون
  • PHP
  • C#
  • PHP
  • NET

Client side به چه معناست؟

واژهٔ Client در فرهنگ لغت انگلیسی به معنای مشتری است و Client Side نیز به معنای زبان‌هایی است که سمت کاربر، کار می‌کنند. درواقع به مجموعهٔ فعالیتی که این زبان‌ها انجام می‌دهند، طراحی وب یا Front End می‌گویند.

زبان‌هایی client side عبارت‌اند از:

برنامه‌نویس بک‌اند Back-End چه وظایفی دارد؟

همان‌طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم برنامه‌نویسان بک‌اند، برای طراحی وب سایت، نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کنند.

مهم‌ترین وظایف آن‌ها عبارت‌اند از:

  • مدیریت پایگاه‌داده و ایجاد و ادغام آن
  • برای ساخت نرم‌افزار سمت سرور از فریم‌ورک‌ها استفاده می‌کنند
  • دربارهٔ فناوری های‌وب سرورها، دانش کافی دارند
  • امکان مجتمع‌سازی محاسبات ابری
  • با انواع سیستم‌عامل‌ها، آشنایی کامل دارند
  • از سیستم‌های مدیریت محتوا، محافظت می‌کنند
  • از هک شدن سیستم جلوگیری می‌کنند
  • اطلاعات کافی دربارهٔ تنظیمات امنیتی دارند
  • امکان آنالیز داده‌های وب‌سایت
  • امکان مجتمع‌سازی APIها

زبان‌های برنامه‌نویسی Back end کدام‌اند؟

تا اینجا دربارهٔ زبان‌های برنامه‌نویسی سمت سرور صحبت کردیم اما وارد جزئیات آن نشدیم. در ادامه بهتر است کمی بیشتر در مورد زبان‌های برنامه‌نویسی back end توضیح دهیم تا شما بیشتر و بهتر بتوانید با آن‌ها آشنا شوید.

زبان برنامه‌نویسی C #:

زبان برنامه‌نویسی C# زبانی شیءگرا، جزء گرا، ساده، کاربردی و منطقی است که در سال 208 توسط مایکروسافت ساخته شد، و این روزها در بین مردم محبوبیت بسیاری پیدا کرده است.

زبان برنامه‌نویسی C# برای ایجاد و طراحی سایت از تکنولوژی ASP.Net کمک می‌گیرد. سایت‌هایی مانند دیجی‌کالا، بانک ملی، بلاگفا و… با ASP.Net  تحت سی شارپ نوشته شده‌اند.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان C# چیست، مراجعه کنید.

زبان برنامه‌نویسی PHP:

زبان برنامه‌نویسی PHP زبانی متن‌باز و رایگان است که تعدادی زیادی از افراد از آن استفاده می‌کنند. از ویژگی‌های مهم این زبان، سرعت آن است و همچنین این زبان توانسته در طول چند سال گذشته، بارها کدنویسی‌اش را بهینه کند.

سایت‌هایی مانند وردپرس، فیس‌بوک، یاهو و در ایران سایت‌هایی مانند بامیلو، سلام دانلود و.. توسط زبان PHP نوشته شده‌اند.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان PHP چیست، مراجعه کنید.

زبان برنامه‌نویسی Python:

زبان برنامه‌نویسی Python جز آن دسته از زبان‌هایی است که بسیار خوانا و ساده است که جز زبان‌های چندمنظوره و شیءگرا در دنیای برنامه‌نویسی به‌حساب می‌آید. این روزها برنامه‌نویسیان از زبان Python استفاده بسیاری می‌کنند؛ چراکه کدهایی که با استفاده از این زبان نوشته می‌شوند، برنامه‌نویسان به‌راحتی می‌تواند آن کدها را بخوانند و تجزیه تحلیل کنند.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان Python چیست، مراجعه کنید.

زبان برنامه‌نویسی Perl:

زبان Perl یک زبان برنامه‌نویسی ترکیبی و چندمنظوره است. از مهم‌ترین ویژگی‌های آن می‌توان به‌سرعت و قابل‌اعتماد بودن آن اشاره کرد.

از این زبان در حوزه‌های گسترده‌ای استفاده می‌شود، از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به طراحی صنعتی، هوش مصنوعی، حوزه‌های نظامی و … اشاره کرد.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان Perl چیست، مراجعه کنید.

زبان برنامه‌نویسی Ruby:

زبان برنامه‌نویسی Ruby جز آن دسته از زبان‌هایی است که متن‌باز، ساده و شیءگرا است.

با استفاده از این زبان برنامه‌نویسی، می‌توانید برنامه‌هایی سریع و رایگان نوشت و درعین‌حال از خاصیت‌های بی‌نظیر شیءگرایی نیز استفاده کرد.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان Ruby چیست، مراجعه کنید.

زبان برنامه‌نویسی Hack:

زبان برنامه‌نویسی Hack درواقع همکار زبان PHP در دنیای زبان‌های برنامه‌نویسی به‌حساب می‌آید؛ چراکه بدنهٔ اصلی Hack بسیار شبیه PHP است. زبان برنامه‌نویسی Hack اولین‌بار توسط فیس‌بوک، معرفی شد، و ازآنجایی‌که این زبان برای کارایی بیشتر فیس‌بوک نوشته است؛ اما این روزها توانسته به برنامه‌نویسان کمک کند تا بتوانندف برنامه‌های بدون باگ و با کارایی بالا بنویسند.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان Hack چیست، مراجعه کنید.

زبان برنامه‌نویسی SQL:

یکی از مهم‌ترین زبان‌ها، برای کار با دیتابیس زبان SQL است؛ چراکه برنامه‌نویسان بک‌اند باید توانایی کار با پایگاه‌داده را داشته باشند.

SQL زبان برای ایجاد پایگاه‌داده و دسترسی اطلاعات به آن ساخته شده است. درواقع هرجا که پایگاه‌داده‌ای وجود دارد سروکله SQL  پیدا می‌شود. این زبان معمولاً انتخاب اول برنامه‌نویسان برای کار با پایگاه‌داده است.

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان SQL چیست، مراجعه کنید.

  زبان برنامه‌نویسی JavaScript:

جاوا زبانی نسبتاً قدیمی است که میان برنامه‌نویسان از محبوبیت بالایی برخوردارند. از نقاط قوت جاوا می‌توان به داشتن یک ماشین مجازی (Java Virtual Machine) اشاره کرد که باعث سادگی کامپایل (Compile) و اجرای کدها (Run) در سیستم‌ها و محیط‌های مختلف می‌شود.

از دیگر ویژگی‌های این زبان نیز می‌توان به وجود انجمن‌های پرسش و پاسخی اشاره کرد که هیچ سؤالی را بدون پاسخ نمی‌گذارند و هر ابهامی را برای کاربر برطرف می‌کنند. برخی از کارهایی که به‌وسیله java می‌توانید انجام دهید به شرح زیر هستند:

  • توسعه اپلیکیشن‌های اندروید
  • توسعه وب‌سایت
  • پردازش تصویر (image processing)
  • نرم‌افزارهای مبتنی بر رابط کاربری گرافیکی (GUI)
  • شبکه
  • و غیره

برای مطالعه بیشتر درباره این زبان می‌توانید به مقالهٔ زبان Javascript چیست، مراجعه کنید.

یک متخصص بک‌اند چه مهارت‌هایی دارد؟

همان‌طور که عوامل پشت‌صحنه یک فیلم باید یکسری مهارت‌هایی داشته باشند، متخصصان بک‌اند نیز باید به کار خودشان  مسلط باشند تا کار به‌خوبی انجام شود تا زمانی که کاربر سایت را می‌بیند، یک سایت جذاب و بدون نقص را مشاهده نماید.

مهم‌ترین مهارت‌ها عبارت‌اند از:

تسلط به زبان برنامه‌نویسی سمت سرور

کسانی که قرار است در این زمینه کار کنند، باید حداقل به یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی سمت سرور تسلط کافی داشته باشند. همچنین بهتر است از مباحث تخصصی زبان برنامه‌نویسی موردنظر، آگاهی کافی را داشته باشند تا بتوانند به نتایج مطلوبی، دست پیدا کنند.

متخصصان بک‌اند باید حداقل به یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی سمت سرور تسلط کامل داشته باشند تا بتوانند کدها را با امنیت بیشتری بنویسند، توانایی نوشتن برنامه‌های شی گرا را داشته باشند و در این صورت کدها با سرعت بیشتری می‌توانند اجرا شوند.

پایگاه دیتابیس یا داده

یکی دیگر از مهم‌ترین مهارت‌های یک متخصص بک‌اند این است که بتواند اطلاعات خود را در یک دیتابیس ذخیره کند؛ چراکه یک برنامه‌نویس بک‌اند زمانی کدنویسی آن ارزش دارد که بتواند به دیتابیس وصل شود.

ذهن منطقی و تحلیلگر

برنامه‌نویسی بک‌اند نیز همانند دیگر برنامه‌نویسی‌ها، چالش‌های بسیاری دارد؛ بنابراین فرد متخصص برنامه‌نویس بک‌اند، باید ذهنی منطقی و تحلیلگر داشته باشد تا زمانی که با مسائلی روبرو شد بتواند آن‌ها را تجزیه‌وتحلیل کند. افراد متخصص باگذشت زمان و تجربهٔ کافی می‌توانند به این مهارت دست پیدا کنند.

مباحث پیشرفته زبان برنامه‌نویسی

متخصصان برنامه‌نویس بک‌اند باید بتوانند علاوه بر زبان‌های سمت سرور، به مباحث پیشرفته نیز، تسلط کافی داشته باشند.

مباحث پیشرفته درواقع همان قابلیت‌های حرفه‌ای است که یک زبان برنامه‌نویسی دارد. چراکه متخصص برنامه‌نویس بک‌اند، باید بتواند با استفاده از این مباحث پیشرفته، کدهای حرفه‌ای و پیشرفته‌تری را بنویسند؛ زیرا هرچقدر کدها حرفه‌ای‌تر باشند، بازدهی کدها بالا می‌رود و باعث می‌شود یک سرویس سریع و قوی را داشته باشید.

درآمد برنامه‌نویسان Back-End چگونه است؟

در سالیان گذشته برنامه‌نویسان آمریکایی توانسته‌اند توسط زبان Java درآمد سالیانه حدود 90 هزار دلار داشته باشند؛ اما در ایران درآمد برنامه‌نویسان جاوا مقدار ثابت و مشخصی ندارد؛ اما برنامه‌نویسان ارشد جاوا باتوجه‌به نوع پروژه و مسئولیتی که دارند می‌توانند درآمدی ماهیانه بین 4 تا 8 میلیون تومان داشته باشند.

درآمد توسعه‌دهندگان PHP در آمریکا در سال حدود 80 هزار دلار است و این مبلغ در ایران نیز حدوداً 4 میلیون تومان در ماه گزارش شده است.

برنامه‌نویسان Python نیز در آمریکا حدود 90 هزار دلار در سال درآمد دارند و در ایران  بین 3 تا 5 میلیون تومان برای هر ماه گزارش شده است.

در آمریکا درآمد سالیانه SQL حدود 95 هزار دلار و در ایران این مبلغ ماهیانه بین 3 تا 5 میلیون تومان است.

البته باید به این نکته توجه داشت که درآمد برنامه‌نویسان در ایران نامشخص است و فرد باتوجه‌به سطح توانایی و نوع پروژه ممکن است مبلغ بیشتر یا کمتری نسبت به آنچه گفته شد کسب کنند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی داشتیم به طور کامل برنامه‌نویسی بک‌اند را توضیح دهیم تا بتوانید خود را برای شروع فعالیت در این زمینه، آماده کنید.

به نظر شما برای اینکه بتوانید به یک برنامه‌نویس بک‌اند تبدیل شوید، یادگیری چه مهارت‌های دیگری نیاز است؟

نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

خلاصه مقاله

اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که به‌تازگی با دنیای برنامه‌نویسی آشنا شده‌اید، حتماً برایتان سؤال پیش‌آمده که برنامه‌نویسی بک‌اند چیست؟ برنامه‌نویسی بک‌اند یکی از مهم‌ترین اصطلاحات طراحی سایت که دانستن آن برای ورود به دنیای برنامه‌نویسی بسیار مهم است. به‌طورکلی برنامه‌نویسان به دودسته بک‌اند و فرانت‌اند تقسیم می‌شوند. ما در این مقاله […]

اگر این مقاله برایتان مفید بود با دوستانان به اشتراک بگذارید:
لینک مقاله کپی شد
پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

دیدگاه ها